Creatieve tijd voor jezelf

vragen over creativiteit


(online) tekencursus
(online) kunstworkshops
VIP traject

Help!

Help! Wat is het moeilijkste dat je ooit hebt gezegd?

Wat is het moeilijkste dat je ooit hebt gezegd? vroeg de jongen.
Help, zei het paard.

Dit las Kleurrijke schrijfcoach Jolanda Pikkaart vandaag tijdens een webinar voor de kleurrijke schrijfgroep voor uit het boek De jongen, de vos, de mol en het paard

Hoe lastig is dat voor jou, hulp vragen?
Omdat je iets niet weet.
Omdat je niet wilt dat een ander weet dat jij iets niet weet.
Omdat je voor jezelf niet wilt toegeven dat je het niet weet.
Omdat je niet weet dat je het niet weet.
En zo voort.

Help! Ik kan niet meer.

Drie jaar geleden riep ik om hulp. Mijn depressie was zo diep en uitzichtloos geworden dat ik niet meer wist hoe ik eruit kon komen. Ik riep om hulp. Die kwam uiteindelijk. Ik had te lang gewacht met roepen, maar toch was ik net op tijd.

Drie jaar later

Er is veel veranderd. Er werd vastgesteld dat mijn depressie is veroorzaakt door autisme. Ik heb mijn leven onder de loep genomen en bijgesteld waar nodig. Eén van de dingen die ik heb ingevoerd, of liever gezegd, uitgebreid, is tekenen. Ik merk dat ik er blij van word als ik de tijd neem om mijn fantasiewereld aan het papier toe te vertrouwen. Mijn ideale wereld. Met respect voor elkaar en het milieu. Zorgen voor elkaar en de planten/dierenwereld. Een wereld waarin mensen niet alleen genieten van grote en dure cadeaus, maar ook van de kleine verrassingen in het leven. Zoals deze prachtige lucht vanochtend.

Durf jij ‘help’ te roepen?

Ik riep om hulp. Uiteindelijk, na veel te lang wachten. Bijna te lang. Maar ik deed het. Tegenwoordig help ik mezelf. Als ik het even niet meer weet, ga ik tekenen. Ik droedel, voeg lijntjes toe, streepjes, stipjes, net zo lang totdat ik tevreden ben. En duidelijkheid heb over wat mij te doen staat.

Gisteren heb ik een bloemenvaas getekend om tot rust te komen. Mijn zoons hadden toetsweek, de verkiezingen in Amerika, een zieke haan en schoonmoeder … het hakte erin.

De kleurplaat mogen jullie downloaden en inkleuren. Bloemen tellen. Alleen, of samen met je (klein)kinderen, vrienden, familieleden … ook op afstand kan dat heel goed. Lekker warm drankje erbij, kaarsjes aan als je in de avond gaat kleuren, mooi muziekje op de achtergrond en een video-app om dat ontspannen moment te delen met elkaar … heerlijk genieten en ontspannen.

Je kan de kleurplaat hier downloaden. In de kleurplaat veel bloemen, maar ook kaarsjes. Licht. Warmte. Gezelligheid. En natuurlijk onze lieve haantjes.

PS: ben je al ingeschreven voor mijn nieuwsbrief? Ik stuur elke vrijdag (onder voorbehoud van ziekte en onvoorziene omstandigheden) een leuke verrassing. Schrijf je dus snel in! De eerste verrassing volgt automatisch over drie dagen.

5 gedachten over “Help! Wat is het moeilijkste dat je ooit hebt gezegd?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *