Houd jij van kleur? Ik wel. Je ziet het al in mijn tekening en illustraties die ik maak, ze spatten van papier. Kleur maakt mij vrolijk en pept mij op. Iedereen heeft wel een lievelingskleur. De mijne is blauw. De helderblauwe lucht, het blauw van het water, de blauwe vogel in de dierentuin: ik vind het prachtig. In het kader van de tekening van de dag en mijn creatief jaar gaan we aandacht besteden aan kleur.
Toepassing van kleur
Je kan kleur toepassen in een schilderij of tekening, maar als je om je heen kijkt, bestaat alles uit kleur. De meubels in je huis, je kleding, de tuin of het park. Bij kleren merk je vast dat de ene kleur je beter staat dan de andere. Het doet dus veel met of voor je.
Primaire kleuren
Bij de workshops die ik geef, merk ik dat er nog veel onbekend is aan kleuren. Daarom begin ik bij het begin. Er zijn drie primaire kleuren: rood, geel en blauw. Met deze drie basiskleuren kan je het grootste aantal andere kleuren maken. Als je twee primaire kleuren mengt, krijg je secundaire kleuren. Als je er dan weer een primaire kleur aan toevoegt, krijg je tertiaire kleuren. De eerste gegevens over deze indeling en de kleurenleer stamt uit 1435. Daarna zijn er veel ontwikkelingen geweest en toepassingen van kleur, ook op zakelijk gebied.
Kleuren in de zakenwereld
Als je een eigen bedrijf hebt, weet je hoe belangrijk het is om na te denken over jouw huisstijl. Ook kleuren horen daarbij. Er zijn allerlei experts die hun beroep hebben gemaakt van het ondersteunen van bedrijven daarbij. Ik heb zelf de opleiding technische bedrijfskunde aan de universiteit van Eindhoven afgerond. Daar kregen we het vak veranderkunde, waarbij je kleuren kon gebruiken in veranderkundige modellen, zoals het kleurendenken van De Caluwe. Grappig he?
Mengen van primaire kleuren
Een kleine opfrisser, puur voor de zekerheid, want je weet het vast nog wel:
Als je geel en rood mengt, krijg je oranje.
Als je geel en blauw mengt, krijg je groen.
Als je blauw en rood mengt, krijg je paars.
Als je al deze kleuren mengt, krijg je bruin.
Hoe fel of intens de kleuren of de menging wordt, hangt af van de hoeveelheid pigment (of verdunning) in de opgebrachte kleur, maar ook met welke kleuren je start. Is rood echt rood? Is de geel die je gebruik citroengeel of zongeel? In het onderstaande plaatje, dat ik maakte met waterverf, kan je dat goed zien.
Genoeg te ontdekken!
Tot snel.