Creatieve tijd voor jezelf

vragen over creativiteit


(online) tekencursus
(online) kunstworkshops
VIP traject

de kleuren geel en goud

De kleuren geel en goud

De kleuren geel en goud

In mijn tekeningen begin ik vaak met de kleuren geel en goud. Ze geven de tekening een stralende glans, vind ik. Het maakt de tekening lichter en aantrekkelijker. Meestal geef ik eerst kleur aan de zon, die in vrijwel al mijn tekeningen of schilderijen terugkomt. De zon is voor mij een belangrijk symbool. Het staat voor warmte, groei en licht, elementen die ik (en jij en alles wat leeft) hard nodig hebben in het leven, zeker in de winter. In de tekening van de dag komt geel en goud ook regelmatig terug.

De kortste dag

Dit blog schrijf ik op de kortste dag van het jaar, 21 december. Het begin van de winter, een paar dagen voor kerst. Buiten is het donker en de zon laat zich zelden zien. Des te belangrijker om zelf wat kleur toe te voegen aan je dag, bijvoorbeeld geel. Zoals altijd geldt wel; toevoegen met mate. Zorg dat het geheel in balans blijft.

Betekenis van de kleur geel

De kleur staat voor frisheid, energie, geluk, helderheid, positiviteit, optimisme, herinnering, intellect, verlichting, eer, trouw en vreugde. De negatieve kant van de kleur geel is lafheid en bedrog. Let ook op welke kleur geel je gebruikt. Er zijn vele kleurschakeringen: zand, citroen, oker, zon en en nog veel meer. Welke kleur geel spreekt jou het meeste aan?

Toepassen van goud

Goud helpt je om besluiten te nemen. Het staat voor wijsheid, kennis en vreugde. De kunstenaar Hundertwasser gebruikte vaak bladgoud in zijn schilderijen om details aan te geven. Er is verf in de kleur goud, bijvoorbeeld arcylverf of ecoline. Ook zijn er gouden gelpennen waarmee je details aan kan geven. Ik zou zeggen: gebruik het met mate, het wordt snel kitscherig, vind ik. Maar als jij het graag veel toepast: lekker doen hoor!

Meer tekenverdieping met online tekencursus

Als je op zoek bent naar meer tekenopdrachten en verdieping, doe dan mee aan de online tekencursus ‘creatief jaar‘. Voor een vast bedrag per periode (maand, kwartaal, halfjaar of jaar) krijg je heel veel achtergronden over tekenen en kunstenaars, inspiratie en elke maand een live workshop via zoom. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *