Tekencursus: eerste creatieve jaar

Wil je graag beter leren tekenen of schrijven?
Ben je op zoek naar ontspanning en rust?
Wil je graag tekenen of schilderen maar denk je dat je het niet kan?

Dan ben je van harte welkom in de online tekencursus van het eerste creatieve jaar.

Het zorgt voor een boost van jouw zelfvertrouwen.
Want als je vaak hebt gehoord dat je iets niet kan en het blijkt dat het, met wat hulp en steun, wel lukt: HOE FIJN IS DAT??

Esthers creatieve school

Het eerste creatieve jaar

In mijn online leeromgeving kan je allerlei cursussen volgen, klein en groot, betaald en gratis. Als je weinig teken- of schilderervaring hebt, kan je het beste beginnen met het creatief jaar.

Creatief jaar: inspirerend en grensverleggend

Elk creatief jaar bestaat uit twaalf kunstenaars of stijlperioden die centraal staan. We laten ons er door inspireren en motiveren. Door het bijwonen of terugkijken van de online workshop (via Zoom) kan je zelf een prachtig kunstwerk maken.

De cursus bestaat uit twaalf modules die je in je eigen tempo kan volgen. Vind je iets lastig? Wil je meer uitleg? Stel dan je vraag in de facebookgroep die bij de cursus hoort.

Elke module krijg je:

 • een (live) workshop over een kunstenaar of stijlperiode waarin we (samen) een tekening of schildering maken, in principe is deze workshop op de tweede woensdag van de maand.
 • tekenoefeningen
 • video-uitleg
 • verdiepende video’s
 • bonussen
 • een ondersteunende facebookgroep waarin vragen worden beantwoord en extra tips en motivatie wordt gegeven.

Jaar 1 is gestart in december 2020. De laatste module verschijnt in november 2021. De resterende workshops kan je live meevolgen.
Het tweede creatieve jaar start op 1 december 2021. Je kan de workshops live meevolgen vanaf het moment van inschrijven. Je krijgt toegang tot alle modules van dat jaar inclusief de al gegeven workshops.

Online leeromgeving eerste creatieve jaar

De online leeromgeving voor een creatief jaar bestaat uit twaalf modules. In elke module staat een kunstenaar of stijlperiode centraal. We onderzoeken de werkwijze van een kunstenaar of stijlperiode en laten ons tijdens de (live)workshop inspireren bij het schilderen of tekenen. In de facebookgroep kan je ook later nog vragen stellen en wordt je ondersteund en gemotiveerd.

Opzet van de cursus in de leeromgeving

Elke module bevat minimaal drie onderdelen:

 • meer over de kunstenaar
 • de workshop over de kunstenaar
 • bonusmateriaal zoals posters, kaarten en nog veel meer.

Zo ziet het eruit in de leeromgeving.

esthers creatieve school

In het eerste creatieve jaar komen de volgende kunstenaars aan de orde:

 • Hundertwasser
 • Vincent van Gogh
 • Rosina Wachtmeister
 • Gaudi
 • Miro
 • Matisse
 • Monet
 • en nog vijf

Reviews online tekencursus Creatief jaar

Eind 2020 begon ik mijn creatieve jaar. Een jaar waarin voor mij tekenen en schilderen centraal staat. Met deze online tekencursus kan iedereen daaraan meedoen! Voor een vast bedrag per jaar krijg je elke maand een online tekenworkshop (live) en veel achtergronden en inspiratie. Dit zijn de reviews van een aantal van de deelnemers aan de online tekencursus.

Marijke: heel blij dat de cursus op mijn pad kwam.

Al heel lang wilde ik tekenen, maar het idee dat ik het niet kon, voerde de boventoon. Het heeft me heel wat gekost, veel geknok met mezelf, voordat het écht leuk werd. Vanmorgen, toen ik heerlijk zat te tekenen en uit de flow werd gehaald door de telefoon besefte ik pas, dat het al een paar keer is gebeurd dat tekenen puur ontspannen ging. Zonder te denken: “ik kan het niet” of “ik ben niet goed genoeg”, maar genietend van wat er op het papier ontstaat. Wauw! En dat doet wat met je. Eigenlijk best veel. Ondanks de moeite die het me, emotioneel, zeker in het begin koste, ben ik zo ontzettend blij dat deze cursus op mijn pad kwam. Volgend seizoen ben ik er weer bij. Sowieso, het ontdekken van kunstenaars is al de moeite waard en maakt al dat je meer en anders gaat kijken naar de wereld (en kunst) om je heen. En die andere kijk is best verfrissend!
Marijke

Marijo: ik vergeet door de cursus soms mijn lichamelijke pijn. Het helpt beter dan prednison.

Toen ik de eerste keer een cursus van je zag (volgens mij) “creëer je eigen wereld” dacht ik: “Wat leuk, maar ik kan dat niet”. Jij zei: “iedereen kan dat, jij ook.” Dat was het begin. Jouw positiviteit zorgde er voor dat ik de stap naar deze cursus heb durven nemen. Het was/is doodeng. Bang dat iemand het stom vindt. Maar niemand vind het stom. Jij en de andere cursusleden zijn altijd positief. Dat geeft me zelfvertrouwen. Het wordt ook minder gedwongen. Het heeft me in deze eerste maand al heel veel gebracht. Waarvan het belangrijkste is: ontspanning. Ik vergeet soms mijn lichamelijke pijn. De reuma. Het werkt beter dan de prednison.

Marijo.

Rinske: Esthers tips helpen mij ingewikkelde dingen eenvoudig op papier te krijgen.

Dankzij Esther heb ik herontdekt hoeveel plezier ik beleef aan het tekenen en het delen van ervaringen in de groep. Esthers tips helpen mij om ingewikkelde dingen op een eenvoudige manier op papier te krijgen.

Rinske

Jolanda: heel blij met het creatieve jaar. Het is mijn ontspanmomentje

Ik ben erg blij met mijn creatieve jaar. Het is mijn ontspanmomentje. Ik doe steeds iets anders en maak ook kennis met kunstenaars.

Jolanda Pikkaart. dé Kleurrijke schrijfcoach

Pauline: De zoom lessen zijn helder en goed te volgen

Omdat ik meer inspiratie zocht om fantasie te tekenen op een ‘makkelijke’ manier – en commitment zocht om regelmatig te tekenen-ben ik bij Esther haar creatieve jaar gaan volgen. Het is super inspirerend om in een groep werk te delen. Zo krijg je telkens ook leuke ideeën van anderen. Esther legt in haar zoom lessen alles helder en goed volgbaar uit. Iedereen krijgt dezelfde instructies, maar bij iedereen ziet het er weer anders uit. Zo ontwikkel je je eigen stijl. Superleuk! Tussendoor geeft Esther ook wel eens extra teken ideeën. Afgelopen maand was dat een sneeuwpop. Ik tekende hem in een inky winterwonderland om in te kleuren. Voor wie wil is hij te downloaden op mijn site: www.plien.amsterdam

Pauline van Rijckevorsel

Resultaten van één van de workshops

Online leeromgeving tweede creatieve jaar

De planning voor het tweede creatieve jaar is ook af. Hierin besteden we aandacht aan zes stijlperiodes, zoals Jugendstill en impressionalisme, en zes kunstenaars zoals Chagall en Picasso.

Het tweede creatieve jaar start in december 2021, maar inschrijven kan al.

FAQ tekencursus Creatieve Tijd

Heb je veel tekenervaring nodig voor het creatief jaar?
Antwoord: Nee. Iedereen kan meedoen. De opdrachten zijn voor beginners en gevorderden.

Is het bedrag per maand?
Nee, dit is het bedrag per jaar. Je betaalt eenmalig euro en wordt dan een jaar lang voorzien van tekeninspiratie, een online tekenworkshop per maand en nog veel meer. Je ontvangt toegang tot het creatieve jaar van jouw keuze en kan meedoen aan de resterende live workshops. Van alle workshops staat of komt een replay in de cursusomgeving.

Wie geeft de cursus?
De cursus is gemaakt door Esther van der Ham. Zij heeft de opleiding tot kunstzinnig dynamisch coach afgerond in 2011. Daarna volgde ze diverse aanvullende tekenopleidingen. Ze heeft veel boeken geschreven en geïllustreerd. Haar jarenlange ervaring in het onderwijs (HBO) en bij het geven van workshops gebruikt zij om jou zo goed mogelijk te ondersteunen bij de cursussen.

Wat heb je nodig voor de cursus?
Je kan meedoen met de tekenmaterialen die je in huis hebt, zoals pen, papier, potloden en stiften. Het is mogelijk een creatief pakket aan te schaffen via de website, maar het is zeker niet verplicht.

Moet ik me voor een jaar inschrijven?
Ja, de cursus duurt een heel jaar (12 modules). Dit om zo veel mogelijk effect te hebben en de creatieve gewoonte in te laten slijten. Je kan je inschrijven voor een van mijn gratis cursussen om te kijken hoe mijn werkwijze is en of die je aanspreekt.

Kan ik me alsnog inschrijven voor een creatief jaar als het al gestart is?
Dat kan. Je krijgt toegang tot alle modules van het creatieve jaar, ook als de live workshops als geweest zijn. In de online leeromgeving kan je de workshops terugkijken wanneer je wilt en zo vaak als je wilt. Het is dan uiteraard niet live. Je krijgt alle informatie en extraatjes die de deelnemers aan die maand ook hebben gekregen. In de online facebookgroep kan je vragen stellen en krijg je extra tips en motivatie.