Creatieve tijd voor jezelf

vragen over creativiteit


(online) tekencursus
(online) kunstworkshops
VIP traject

Online workshop Hundertwasser

Hoi allemaal

Ik vind het echt heel leuk dat je hebt gekozen voor deze workshop. Ik wens je er veel plezier mee.

Er hoort een facebookgroep bij deze cursus. Daar kan je al je vragen stellen. Doe dat vooral!

Het thema van de maand december is Hundertwasser. We gaan ‘zijn’ huisjes tekenen. Hundertwasser is een Oostenrijkse kunstenaar die mij enorm heeft geïnspireerd. Bij de Leuke Linkjes hieronder kan je meer over het hoe en waarom vinden. De afbeelding hieronder is mijn eerste Hundertwasserschilderij. Ik maakte die tijdens een intervisiesessie van mijn opleiding tot kunstzinnig dynamisch coach bij de Kleine Tiki.

Hundertwasser in Nederland

De Oostenrijkse architect/kunstenaar Hundertwasser inspireert mij qua bouwstijl en ideeën over het leven in het algemeen. Er zijn ook in Nederland wat gebouwen te vinden die door hem gebouwd zijn of waarvan hij de inspiratiebron was. Eén daarvan heb ik met eigen ogen mogen aanschouwen, wat ik erg bijzonder vond.

De foto’s staan hieronder.

Hundertwasser in Nederland

Het Ronald McDonald huis in Valkenburg is gebouwd naar een ontwerp van Hundertwasser. In 2014 waren wij daar in de buurt op vakantie en natuurlijk gingen we langs dit bijzondere huis. We konden er niet in, maar deze door mij gemaakte foto’s laten al wel zien hoe bijzonder zijn ontwerpen zijn.

Het aan de Stegge gebouw in Goor

Kijk toch eens hoe fantastisch dit huis eruit ziet, ook van binnen. Hoe krijg je het verzonnen! Ik ken het niet, maar ik ga er zeker een bezoek brengen als ik in de buurt ben!

Er zijn plannen om meer door Hundertwasser geïnspireerde gebouwen in Nederland neer te zetten, maar ik heb nog geen uitgevoerde bouwprojecten kunnen vinden.

Vakantieverrassingen

Natuurlijk heb ik in Wenen het Hundertwasser Haus bezocht. Dat was in het jaar 2000 en het maakte veel indruk. Later kwamen we bij toeval nog wat mooie projecten tegen. In Oostenrijk, Zell am See, een prachtige fontein.

Een jaar later bij München kwamen we een huis tegen, geïnspireerd door Hundertwassser. Ik vind het cadeautjes!

Hundertwasser is een kunstenaar die ik erg inspirerend vind. Ik maakte kennis met zijn werk in het voorjaar van 2000, toen ik met mijn huidige man een reis maakte naar Wenen. Ik keek mijn ogen uit bij de gebouwen die daar zijn gemaakt door deze architect/kunstenaar.

Hundertwasser: aandacht voor de natuur

Hundertwasser had een hekel aan rechte lijnen en aan het grauwe, grijze beton. Hij vond dat slecht voor de mensen en de natuur. In de natuur is geen enkele rechte lijn te vinden, zei hij, en als je goed kijkt is dat waar. Hunderwasser maakt veel gebruik van organische vormen in zijn werk. Ook de natuur speelt een belangrijke rol. Veel van zijn gebouwen zijn verzonken in het landschap of voorzien van veel groen en bomen, ook op de balkons (vaak met beregeningsinstallaties). Hij werd geïnspireerd door Gaudi. Daarom maakte hij ook veel gebruik van mozaïek.

Torentjes met ui-vormen

Veel van de gebouwen die Hundertwasser ontwierp zijn voorzien van torentjes met uivormige daken. Heerlijk om te zien. Hij pimpte ook veel (saaie) flatgebouwen. In Wenen bezocht ik een energiecentrale waaraan hij wat verfraaiingen had toegevoegd. Prachtig! Persoonlijk houd ik ook veel van de kleuren die hij gebruikt in zijn kunst en bouwwerken.

Inspiratiebron

Ik maakte kennis met Hundertwasser en vergat hem weer, totdat ik na het afronden van de opleiding Kunstzinnig Dynamische coaching een bijeenkomst had met mijn studiegenootjes. Twee van hen vertelden over Hundertwasser en verzorgden een workshop geïnspireerd door hem. Ik was verkocht. Sindsdien maakt Hundertwasser deel uit van mijn (kunstzinnige) leven. Vele workshops en schilderijen volgden. En nu zelfs een heel bijzonder product: het mondkapje met een schilderij dat ik maakte, geïnspireerd door Hundertwasser. Zo probeer ik van de nood een deugd te maken. Ze zijn in ieder geval vrolijk en ik word er, naar omstandigheden, blij van. Ik heb er een beperkte oplage van laten maken.

Extra bonus bij deze module: planner

Download de planner hier.

Extra video’s over Hundertwasser

De workshop van deze module

Extra inspiratie: Hundertwassergebouwen

Wenen

Wenen

Zell am See
Bij Munchen
Bij Valkenburg
Goor