Creatieve tijd voor jezelf

vragen over creativiteit


(online) tekencursus
(online) kunstworkshops
VIP traject

Over Esther van der Ham

Na een lange loopbaan in de techniek (Rijkswaterstaat en docent bij verschillende academies van Avans Hogeschool in Breda) heeft Esther van der Ham in november 2010 Droomvallei Uitgeverij opgericht. Inmiddels zijn aan die uitgeverij meer dan 40 auteurs verbonden (geweest).

Zelf schrijf ik boeken voor kinderen en volwassen, waaronder de C-serie. Ik ben altijd dol geweest om boeken en voor mij is deze keuze een droom die uitkomt. Ik volgde veel verschillende opleidingen op het gebied van het schrijven van kinderboeken, illustreren en het coachen van volwassenen en kinderen.

Esther van der Ham, de eerste tekenstappen

Ik ben een techneut. Als vijftienjarige puber begon ik op de MTS in Breda en deed daar de opleiding weg- en waterbouwkunde. Tegenwoordig is dat zoiets. Ik heb geleerd om wegen, viaducten, bruggen, verkeerslichtinstallaties en riolering te ontwerpen, onder andere. Op de MTS heb ik technisch leren tekenen, op kalkpapier met een inktpen.

Esther van der Ham roman carrousel feestpakket

Technisch tekenen

Op de HTS leerde ik omgaan met het technisch tekenprogramma AutoCad en ook in mijn eerste baan, bij een ingenieursbureau, gebruikte ik dat veel voor het tekenen van wapeningsnetten voor in betonnen vloeren en dat soort zaken. Tekenen dus, maar heel wat anders dan wat ik nu doe. Deze ontwikkeling werd ingeluid door een bijzondere gebeurtenis: de geboorte van mijn zoons in 2005 en 2006.

Depressie verleden

Vanaf mijn 25e zijn bij mij regelmatig depressies vastgesteld, achteraf mede te relateren aan een niet onderkende diagnose autisme (die is twee jaar geleden bekend geworden, hoera!) Ja, ik ben daar open over, omdat ik vind dat ik me er niet voor hoef te schamen. Het zijn de dingen die bij het leven horen en waar je mee om moet (leren) gaan. In een poging daartoe kwam ik bij een creatief therapeut terecht, omdat na de geboorte van mijn zoon de depressieklachten toenamen, ondanks mijn blijheid over zijn geboorte. Dat heeft mijn leven veranderd. Bij haar bleek dat ik kon tekenen! En dat ik het erg leuk en ontspannend vond om het te doen.

Opleiding tot kunstzinnig dynamisch coach

Ik volgde de vierjarige opleiding tot kunstzinnig dynamisch coach. De specialisatie voor kinderen kon ik helaas niet doen door het tijdstip waarop die gegeven werd, maar ik wilde dat wel graag als focuspunt. Eén van de doelen die ik had bij die opleiding was het vinden van mijn eigen tekenstijl. Ik deed de (intuïtieve) opdrachten en ging op onderzoek uit, samen met mijn schoolgenoten. Ontdekte vele kunstenaars waaronder Miro en later ook Hundertwasser. Ik tekende zo veel mogelijk, omdat ik merkte dat het me ontspande en ik daardoor emoties weer kon geven waarvan ik het lastig vond om ze uit te spreken (twee jaar geleden kreeg ik de diagnose autisme, dat kan er zeker mee te maken hebben).

Boeken door Esther van der Ham

Omdat er bij mijn uitgeverij veel auteurs kwamen met een roman of autobiografie, wilde ik ervaren hoe het was om zo’n boek te schrijven. Ik volgde een aantal opleidingen en nam les bij schrijfcoaches die me de kneepjes van het vak leerden op het gebied van schrijven voor kinderen en volwassenen. Inmiddels zijn er vele duizenden boeken van mijn hand verkocht en gelezen. Confrontatie staat zelfs op plaats 68 in de Hebban rang (november 2020). Door veel lezers worden ze zeer gewaardeerd. Mijn romans (of zijn het thrillers? Ze zijn in ieder geval niet flauw) gaan vaak over een onderwerp dat in mijn leven een rol speelt, zoals omgaan met depressie of een scheiding.

De kinderboeken zijn vaak vrolijk en grappig, met kleurrijke illustraties.

Confrontatie deel vier in de C-serie
Confrontatie, deel drie in de C-serie op 68 in de Hebban Rank