Creatieve tijd voor jezelf

vragen over creativiteit


(online) tekencursus
(online) kunstworkshops
VIP traject

10 manieren om positiever te denken

10 manieren om positiever te denken

Positief denken kan zo veel voordelen hebben op je leven, daarom deel ik 10 manieren om positiever te denken. In plaats van negatieve gedachten zoals angsten, twijfels en woede in de weg te laten staan, kun je rust, vertrouwen, moed en geluk omarmen.

Deze 10 manieren om positiever te denken helpen je om vandaag al wijzigingen door te voeren. Probeer er eens een en kijk welke het beste voor jou werkt. Ik pas vele ervan toe. Een aantal ervan heb ik geleerd tijdens mijn therapiesessies in verband met mijn depressies en autisme.

Ik ben (helaas, of niet?) ervaringsdeskundig op dit gebied. Daarom durf ik wel te schrijven dat dit methoden zijn die helpen. Maar niet direct! Het is vaak nodig om een lange adem te hebben. Ik zet er of niet bij, omdat het natuurlijk heel lastig is om om te gaan met depressies en mijn weg te vinden in de wereld. Maar: ik heb er veel van geleerd. En ik leer er nog altijd veel van.

Denk niet als je deze tips lees: o, dat kan ik wel en dat weet ik al lang, maar probeer echt tijd en aandacht aan de tips te besteden zodat je ze echt kan beleven en ervaren. Nu snel verder met 10 manieren om positiever te denken!

10 manieren om positiever te denken

10 manieren om positiever te denken

#1 kleine haalbare doelen stellen

Een van de redenen dat mensen de neiging hebben om negatief over zichzelf te denken, is dat ze zich richten op mislukkingen. Jekunt een succespatroon creëren en deze mindset veranderen. Identificeer een doel en breek het op in een reeks kleine  haalbare stappen. Als je doel bijvoorbeeld is om positiever te zijn, kan de eerste stap zijn om 1 positief ding te vinden over elke moeilijke situatie.

#2 bewust zijn van negatieve gedachten

Begin aandacht te besteden aan de gedachten die je hebt en wanneer je ze hebt. Merk je patronen op? Misschien bekritiseer je je lichaam ‘s ochtends als je je aankleedt. Omdatje je bewust bent van  de negatieve gedachten en triggers, kun je ze vervangen door positieve gedachten. Beschrijf dit geval één iets dat je leuk vindt aan jezelf.

#3 Affirmaties maken

Affirmaties zijn positieve uitspraken, ik heb er al eerder over geschreven. Ze geschreven in de  tegenwoordige tijd en ze zijn geschreven of gesproken in de eerste persoon.

Bijvoorbeeld: “Ik bereik mijn doelen stap voor stap.”

Affirmaties worden herhaald om ze deel te laten uitmaken van hoe je tegen jezelf praat. Ze verschuiven je gedachten van negatief naar positief. Je kunt je mantra ‘s ochtends herhalen, wanneer je negatieve gedachten hebt, of zelfs meerdere keren gedurende de dag. Kijk wat voor jou werkt en probeer het eens.
Als jong meisje kreeg ik van sinterklaas een button met daarop de spreuk ‘Na regen komt zonneschijn”. Je wilt niet weten hoe vaak ik die woorden herhaalde voor mezelf als ik het lastig had. En het grappige is: het was nog waar ook!

10 manieren om positiever te denken

#4 visualiseer je succes

Wanneer je voor een taak of situatie staat waarin je twijfels, angsten en negatieve gedachten voelt, probeer dan te visualiseren dat je succesvol bent. Sluit je ogen en visualiseer hoe je je zult voelen wanneer je de taak bereikt en een positief resultaat hebt. Open je ogen en hou die gevoelens vast. Laat ze door je heen stromen en voorkom dat negatieve gedachten het overnemen.

#5 Focus op geluk

Het is belangrijk om tijd te maken voor geluk in je dag. Zelfs als je niet van je werk houdt of als je het moeilijk hebt, breng dan elke dag wat tijd door met iets te doen waar je blij van wordt. Lees een boek.
Maak een wandeling in de natuur.
Bel een vriend
Breien, schilderen, tekenen, dansen of een boksles volgen.

Doe mee aan de tekening van de dag!

Er zijn zoveel mogelijkheden om een paar minuten plezier aan je dag toe te voegen. Welke pleziertjes gun jij jezelf?

Schrijf je in voor een (gratis) cursus in mijn creatieve school

10 manieren om positiever te denken

#6 omring jezelf met positieve mensen

De mensen in je leven kunnen een flink verschil maken in je eigen gedachten en emoties. Als je omringd bent door mensen die de neiging hebben negatief te zijn, kunnen die emoties op je afgeven.

Houd er rekening mee dat negatieve gedachten klachten, angsten, woede, twijfel, zorgen, frustratie, overweldiging en andere emoties kunnen zijn die een  zelfverzekerd en gelukkig  gevoel niet ondersteunen.

Kijk naar de mensen met wie je omgaat. Ga meer in gesprek met degenen die positief en ondersteunend zijn en verbreek zoveel mogelijk de verbinding met de negatieve mensen.

#7 Toon Dankbaarheid

Dankbaarheid verschuift je focus van wat je niet hebt naar wat je  wel hebt. Het helpt je overvloed te voelen in plaats van gebrek. Het is krachtig.  Find iets in  elke situatie om dankbaar voor te zijn. Embrace dankbaarheid dagelijks.

Schrijf elke dag 5 dingen op waar dankbaar voor bent.

Schrijf over de positieve aspecten van je dag. Bijvoorbeeld over 5 leuke dingen die je voor iemand hebt gedaan.
Schrijf over 3 dingen die iemand voor jou deed.

#8 Zorg goed voor jezelf

Zelfzorg is belangrijk. Het kan moeilijk zijn om positief te zijn als je uitgeput bent, je je niet goed voelt en je iedereen op de eerste plaats zet.
Zet jezelf op de eerste plaats (vind ik zelf ook heel lastig, trouwens). Maar deze dingen probeer ik wel:
Eet goed.
Beweeg en beweeg je lichaam.
Zorg voor voldoende slaap
Reduceer stress door het toepassen van meditatie en een diepe ademhaling.
Besteed aandacht aan je gezondheid, emoties en mentale welzijn.

#9 Geef Terug

Teruggeven aan anderen helpt je anders naar de wereld te kijken. Het geeft je niet alleen een dankbaar gevoel voor wat je in je leven hebt, het is aangetoond dat teruggeven mensen meer verbonden maakt. Er zijn studies gedaan naar het geluk van degenen die iets teruggeven en ze scoren consequent hoger dan degenen die dat niet doen. Als je je beter wilt voelen over jezelf en de wereld om je heen, doe dan mee om er een betere plek van te maken.

Vrijwilliger bij een daklozenopvang, ziekenhuis of humane samenleving.
Ruim op in je straat of brei mutsjes voor premature baby’s.
Stuur een kaartje aan iemand die het nodig heeft.
Er zijn duizenden manieren om  iets terug te doen voor anderen.

Welke kies jij vandaag? Maak het niet te groot!

#10 Prestaties en successen herkennen

Maak een lijst van je prestaties, kwaliteiten, successen en uw  positieve  eigenschappen.
Ben je aardig?
Heb je geweldige benen?
Ben je goed in wiskunde of ben je  een uitstekende communicator?
Schep lekker op over jezelf en schrijf alles op wat geweldig aan je is.

Voeg aan deze lijst toe wanneer er nieuwe vaardigheden, kenmerken en successen ontstaan.

Dan, wanneer je je down voelt of een moeilijke dag hebt, kun je deze lijst met geweldige dingen pakken en je concentreren op het positieve.
Op die manier is het altijd in de buurt voor het geval je het nodig hebt.

Bonus tip: fake it till you made it!
Als je je nu niet positief voelt, doe dan alsof. Doe alsof. Doe alsof je een positieve houding hebt. Lach naar jezelf in de spiegel, glimlach naar anderen en start het proces in je geest en lichaam. Je kan dan een van deze top tien manieren om positiever te denken omarmen. Neem een risico en durf het aan! Het zal je leven veranderen.

Gratis verrassing: werkboek

Ik maakte een werkboek bij dit blogje met 10 manieren om positiever te denken, zodat je elke dag wat aandacht aan positieve gedachten kan besteden. Wil je het ontvangen? Schrijf je dan hieronder in. Je ontvangt dan tevens wekelijks mijn gratis tips en verrassingen.

Gratis planner

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *