de kleur blauw

De betekenis van de kleur blauw

Bij een van de werkgevers waar ik gewerkt heb, kregen we een persoonlijkheidstest waarbij we ingedeeld werden bij een kleur. Ik had de kleur blauw: zakelijk, houdt van regels en procedures, technisch. Wat was ik pissig. Zo graag wilde ik in de gele, creatieve hoek staan, want ik was daar toen al mee bezig. Ze hadden het fout in hun rapport vond ik, totdat ik wat beter ging lezen. Het leek toch wel bij me te passen en toen het heel veel jaar later duidelijk werd dat ik autistisch ben, snapte ik het nog beter.

De betekenis van de kleur blauw

Blauw is de derde primaire kleur. Eerder besprak ik voor de tekening van de dag al de primaire kleuren geel en rood. We kennen de kleur blauw van de lucht en het water. Ook zijn er veel blauwe bloemen. In schilderijen staat de kleur blauw vaak voor puur en zuiver. Zo heeft Maria regelmatig een blauwe jurk aan. Het komt ook voor in uitdrukkingen en gezegdes: ik geloof je op je blauwe ogen (want ogen zijn de spiegels van de ziel. Daar zou ik nog een heel blog over kunnen schrijven, over die blauwe ogen, want deze komen procentueel het minst voor op aarde. Maar dat terzijde). Als je van de blauwe knoop bent, drink je geen alcohol en Blauwbaard stond niet al te best aangeschreven.

Kleurenpsychologie

Volgens de kleurenpsychologie staat de kleur blauw voor betrouwbaar, verantwoordelijk, veilig en vertrouwd. In lastige situaties doen ze het juiste. Blauw kalmeert de geest en geeft rust. Warm blauw kan je helpen om in slaap te vallen. Daarom hebben telefoons ook een filter blauw licht, die maken de uitgestraalde kleur blauw wat warmer, waardoor je beter slaapt.

Tekencursus ‘creatief jaar’

Elke dag wat Creatieve tijd hebben is fijn, ontspannend en rustgevend. Daarom zijn er nu deze gave creatieve pakketten, gemaakt door illustrator en auteur Esther van der Ham. 

Elke maand geef ik een live online workshop, die je later terug kan kijken, ook als je er niet live bij kan zijn. De eerste vier onderwerpen zijn:

– Hundertwasser Huisjes (is inmiddels achter de rug)
– Wondere Wereld
– Woelig Water
– Dartele Dieren

Je ontvangt veel bonusmateriaal over kunstenaars, tekenoefeningen en andere leuke verrassingen om het creatieve jaar nog beter in te kunnen vullen. Je kan alles hierover vinden op www.creatievetijd.com

de kleur blauw

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *