Creatieve tijd voor jezelf

vragen over creativiteit


(online) tekencursus
(online) kunstworkshops
VIP traject

de betekenis van de kleur groen

De betekenis van de kleur groen

Groen is gras, groen is gras, onder mijne voeten … in dit blogje meer over de betekenis van de kleur groen. Waarschijnlijk zit dit liedje nu ook bij jou in je hoofd, nadat ik de eerste regel ervan heb gedeeld. Vroeger als kind zong ik het al en ik heb het ook mijn jongens geleerd. Of ze het nu, als pubers, nog weten? Geen idee!

De betekenis van de kleur groen

Bij de tekening van de dag besteden we aandacht aan de kleur groen. Het is een secundaire kleur, opgebouwd uit het mengen van de primaire kleuren geel en blauw. Voor veel mensen is dit een rustgevende kleur. In de natuur is dit de meest voorkomende kleur. De kleur wordt geassocieerd met fris, nieuw leven, prilheid en natuurlijkheid.

Groen is de kleur van vrede en hoop. De natuurvereniging heeft groen als symbool, denk ook aan groene stroom. In het verkeer heeft groen de betekenis van veilig: als het verkeerslicht groen is, mag je doorlopen of rijden. Ook in de politiek komt de kleur groen voor. In vele spreekwoorden (zo groen als gras) komt de kleur groen voor. Mensen die houden van de kleur groen, zouden evenwichtige personen zijn.

Groen in de natuur

In de natuur komen veel tinten groen voor. De exacte kleur groen is belangrijk. Gebruik dus nooit direct een groen uit de tube, maar meng hem door geel en blauw bij elkaar te voegen, of door aan groen wat zwart, geel of grijs toe te voegen. Kijk eens in de tuin of in het park naar de kleuren groen en probeer deze zo goed mogelijk na te maken. Als de tint niet exact wordt getroffen, valt dat meteen op.

de betekenis van de kleur groen

Ben je op zoek naar tekeninspiratie? Doe dan mee aan het creatief jaar. Voor een vast bedrag per jaar krijg je een heel jaar inspiratie, online tekenworkshops en achtergronden over kunstenaars en tekenen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *