Creatieve tijd voor jezelf

vragen over creativiteit


(online) tekencursus
(online) kunstworkshops
VIP traject

jubileum droomvallei uitgeverij

Jubileum Droomvallei Uitgeverij 10 jaar!

Dit jaar is het feest ivm het jubileum van Droomvallei Uitgeverij, mijn uitgeverij. Ik werd geïnterviewd door Carla voor de boekensite mustreadsornot over de afgelopen tien jaar. Zij hebben een leuke winactie, dus ga vooral eens in de groep kijken!

Jubileum Droomvallei uitgeverij: 10 jaar

Even een terugblik: Esther, hoe kwam het zo dat je met Droomvallei startte?
Mijn zus staat aan de wieg van de uitgeverij. Ik heb een opleiding gevolgd tot kunstzinnig dynamisch coach, dus het coachen van mensen met behulp van creatieve technieken zoals schilderen, tekenen en dansen. Na het afronden van die opleiding ging ik workshops verzorgen voor ouders en kinderen samen, zodat ze elkaar beter konden leren kennen en van elkaar konden leren.

Dat was een succes. Er wilden mensen uit het hele land naar die workshops komen, maar vanuit het Noorden was het iets te ver naar Breda. Toen zei mijn zus: waarom maak je er geen boek van? Afijn .. zo begon het. Ik maakte een voorleesinkleurboek over de Droomvallei met een hoofdrol voor Bas de eekhoorn en twee kinderen.

De uitgeverijen vonden het een mooi boek en leuke illustraties (die maakte ik ook zelf) maar de markt was te klein. Ik vond het jammer dat mensen daardoor niet de kans zouden krijgen om kennis te maken met dit boek en het idee erachter en besloot mijn eigen uitgeverij op te richten, op dat moment alleen nog voor mijn eigen boek.

Hoe kwam je tot de naam Droomvallei?
De naam is ontstaan door een brainstorm met mijn twittervolgers. Ik zat toen nog niet op facebook, waar ik nu meer te vinden ben. We bespraken een aantal mogelijkheden en over Droomvallei (waar mijn eerste boek over ging) was iedereen heel enthousiast. En nog steeds.

Je ging van start op 1 maart 2011, hoe begon je aan de weg te timmeren? Had je al een aantal auteurs om je heen verzameld, of startte je alleen?
Ik begon alleen, maar wel met steun van een aantal andere schrijvers die ik via twitter had leren kennen. Hen kon ik altijd om advies vragen. Door mijn opleiding technische bedrijfskunde aan de universiteit van Eindhoven had ik ervaring met het opzetten van een bedrijf en de marketing, dat hielp zeker. Ik volgde een aantal specifieke cursussen.

Later heb ik besloten om mijn uitgeverij open te stellen voor andere (ondernemende) auteurs waarvan de boeken passen bij mijn visie: fijne boeken, ook over ingewikkelde onderwerpen.

Ik ken je als een zeer betrokken en open mens Esther, veel mensen weten waarschijnlijk niet eens hoe betrokken je bent bij allerlei mensen en zaken. Vertel eens hoe het kwam dat je van het Syrische Ministry of Culture and Family een onderscheiding kreeg?
O, wat aardig van je! Samen met Elsbeth de Jager maakte ik de boekenserie over Jamil & Jamila, over het leven in een (Syrisch) vluchtelingenkamp, op verzoek van Oscar, de directeur van een plaatselijke hulporganisatie.

De boeken zijn geschreven om de kinderen te helpen hun trauma’s te verwerken. Samen met Elsbeth en Oscar (maar ook alleen met Oscar) heb ik diverse reizen naar de vluchtelingenkampen gemaakt om de boeken (gratis) uit te delen. Zo heb ik duizenden boeken kunnen doneren.

Het was zo belangrijk voor die kinderen dat ze zagen dat er nog om hun gegeven werd. Voor het derde deel maakte ik met Oscar de reis van de vluchtelingen zelf, van Lesbos naar de Servische grens. Hartverscheurend was dat.

Je geeft allerlei boeken uit die een diepere boodschap bevatten, zelfs in kinderboeken en thrillers. Hoe komt dit zo? (Of zit ik er naast?).
Ik wil de wereld graag een beetje mooier maken met wat ik doe, of het nou de tekeningen zijn die ik of anderen maak, of de boeken. Vandaar mijn focus: fijne boeken, ook over ingewikkelde onderwerpen. Met de boeken die ik uitgeef maak ik lastige onderwerpen bespreekbaar, waardoor er meer begrip voor elkaar kan ontstaan. Dat vind ik belangrijk.

Zijn er hoogtepunten van de afgelopen 10 jaar met Droomvallei die je met ons zou willen delen?
Phoe, dat is een lastige vraag! Jamil & Jamila was geweldig om te doen. Dat leverde heel veel moois op voor de kinderen daar en hier (workshops en lezingen op scholen). Mijn nieuwste initiatief is De Kleurrijke Schrijvers. Een samenwerking met dé Kleurrijke schrijfcoach Jolanda Pikkaart, waarmee we de auteurs die meedoen begeleiden naar nog betere boeken.

Op 10 april is de online boekentour, waarvan iedereen mee kan genieten. Er zijn ook leuke prijzen te winnen. Misschien een leuke tip? Samen met auteur en schrijfcoach Marelle Boersma maakte ik twee Waddenbundels met korte verhalen van auteurs en dit jaar gaan we aan de derde werken dus ook dat is een mooi hoogtepunt. Maar ik ben trots op alle boeken die ik uitgeef. Het zijn stuk voor stuk pareltjes.

jubileum droomvallei uitgeverij

10 gedachten over “Jubileum Droomvallei Uitgeverij 10 jaar!”

  1. Ik ben blij dat ik jou en jouw uitgeverij kan volgen. Een verrijking! Toffe boeken (zelfs de thrillers) en jij bent zelf gewoon een fijn, tof mens.
    Op naar de volgende 10 jaar!

  2. Diane kooistra

    Lieve Esther gefeliciteerd met jouw jubileum, de boeken die je schrijft en uitgeeft zijn pareltjes en van jouw nieuwsbrieven word ik elke keer weer heel vrolijk. Ook jouw openheid over het reilen en zeilen rondom jullie gezin en jouw autisme waardeer ik zeer. Op naar de volgende 10 jaar. Ga zo door!! Lieve groetjes Diane Kooistra

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *