Creatieve tijd voor jezelf

vragen over creativiteit


(online) tekencursus
(online) kunstworkshops
VIP traject

oefeningen om de creativiteit te stimuleren

De beste 7 oefeningen om de creativiteit te stimuleren

Als je het lastig vindt om creatiever te worden, deel ik hierbij een aantal oefeningen om de creativiteit te stimuleren. Kijk zelf eens welke jou het meest aanspreekt of welke je het makkelijkste lijkt. Begin daar. Leg de lat niet te hoog voor jezelf. Kleine stapjes zijn ook goed.
Je kan deze oefeningen gebruiken bij het werkboek bij mijn zeven geheimen voor meer creativiteit.

Oefeningen om de creativiteit te stimuleren

1. Doe iets anders dan anders

Tandenpoetsen op één been. Je koffie roeren met een vork. Schrijven met een viltstift in plaats van een pen. Je gebruikt je hersenen op een andere manier dan normaal gesproken. Dit opent nieuwe wegen in je hoofd. Letterlijk.

2. Ga er op uit (dichtbij)

Als je even vastzit en niet meer verder kunt, ga er dan op uit. Een straatje om, even de gedachten verzetten. Het hoeft niet ver, mag wel natuurlijk, maar probeer eens iets nieuws te ontdekken in jouw eigen buurt. Een pad dat je nog nooit eerder gezien hebt, een bruggetje of een weggetje tussen de weilanden door wat er vast eerder nog niet was.

3. Droedelen

Pak een papier en een pen. Ga daarop gedachteloos zitten tekenen. Het hoeft niks te worden. Lijntjes, streepjes, stippen, rondjes. Kleur er een aantal in, maar niet allemaal. Het hoeft niets te worden, juist niet. Kan je dat toelaten? Heel knap! En fijn. Want daarmee laat je de perfectie los. Perfect willen zijn is een heel grote belemmering voor creativiteit.

4. Tekening van de dag.

Elke dag deel ik een kleine tekenopdracht ter inspiratie. Doe ermee wat jij wilt, maar … als je regelmatig meedoet, vergroot dat je creatieve vaardigheden en daarmee jouw creativiteit. In de groep op facebook die erbij hoort, delen we onze tekeningen en inspireren we elkaar. Het is wel zinvol om het langer vol te houden. Nieuwe gewoontes hebben tijd nodig om in te slijten.

Heb jij een goede tip voor mij? Deel hem hier! Ik zal hem weer delen met mijn lezers, als dat mag van jou!

5. De dieren

Een vogel bouwt een nest van mondkapjes en rietjes. Hoezo creatief? Ze kijken wat er voorhanden is (helaas wel wat veel afval, maar goed …) en daar doen ze iets mee. We kunnen veel leren van de dieren. Om te overleven vinden ze creatieve oplossingen. Ga eens aan een vijver of rivier zitten, kijk naar de vogels of andere dieren die je tegenkomt. De buurman met een hond aan de lijn of een kat die probeert uit een tuin te ontsnappen … hoe kan jij dat gebruiken om creatiever te worden? Welke denkwijze kan je adopteren? Schrijf het op, bijvoorbeeld in je agenda of planner, en gebruik het!

6. Kinderen

Zeker jonge kinderen kunnen en durven veel. Hoe fijn is dat, de onbevangenheid, de openheid, het lef dat ze hebben. Ik hoop voor jou dat je dat ook een beetje hebt kunnen bewaren, of, als dat niet zo is, dat je het weer kan aanboren. Hoe? Door te leren van kinderen. Kijk naar ze, hoe zij de dingen aanpakken. Op een schoolplein, in de stad, je (klein/buur)kinderen … ik heb zo veel van ze geleerd. Sterker nog: zonder mijn kinderen was ik niet waar ik nu ben. Wat doen zij anders dan jij? Zou jij het durven om hun aanpak te kopiëren en toe te passen? Probeer het eens, natuurlijk met kleine stapjes tegelijk.

7. Cursus: de laatste van de oefeningen om de creativiteit te stimuleren

Het kan helpen om hulp te vragen bij dingen die je lastig vindt, bijvoorbeeld door het volgen van een cursus. Kijk eens in de buurt of er iets wordt aangeboden wat je aanspreekt. Of kijk bij mijn aanbod. Binnenkort volgen er een aantal nieuwe cursussen. Eén waarbij we dieper in de geheimen van de creativiteit duiken en ik jou persoonlijk kan helpen om het verder te ontwikkelen, maar ik ben ook bezig met wat meer cursussen over de tekentechnieken, zoals perspectief. Alleen al het kijken naar het cursusaanbod maakt creatiever! De cursus over technieken begint op 1 september 2021, maar je kan je daarvoor al inschrijven. Bij deze cursus krijg je veel persoonlijke aandacht en advies.

Dit was de laatste van de oefeningen om de creativiteit te stimuleren. Laat je mij weten wat jou het meest aanspreekt of wat het beste werkt voor jou?

Als het je puur om de ontspanning gaan en om de eerste kleine stapjes, kan je je natuurlijk inschrijven voor het creatieve jaar of de meest recente creatieve maand.

oefeningen om de creativiteit te stimuleren

De verrassing voor de nieuwsbrieflezers

De verrassing voor de nieuwsbrieflezers staat hier. Het wachtwoord staat in de meest recente mail van mij.

Download de inspiratieposter

oefeningen om de creativiteit te stimuleren

2 gedachten over “De beste 7 oefeningen om de creativiteit te stimuleren”

  1. Lastig om een reactie achter te laten. Wil ik meedoen om technieken te leren. Jazeker heel graag zelfs. Nu het stemmetje in mijn hoofd. Niet doe dat kan je niet. Is dat niet het zelfde stemmetje wat ik hoor tijdens het tekenen. Kijk uit stop je kan het niet. Het wordt niks. Toch zie ik zeker verbetering. Maar het gaat langzaam. Hoever kan ik mezelf ontwikkelen. Ik heb geen idee. Ik ben nu bezig met het bordje. Ik vind hem super leuk maar durf niet verder bang dat ik het weer verpruts. Begrijp je nog niet van dit warhoofd? Ik niet zo goed. Maar dat ik het creatief bezig zijn leuk vind dat is een ding dat is zeker. Ondanks mijn worstelingen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *