Creatieve tijd voor jezelf

vragen over creativiteit


(online) tekencursus
(online) kunstworkshops
VIP traject

Picasso

Picasso, grondlegger van het kubisme

Pablo Picasso was een Spaanse schilder, beeldhouwer en graficus. Hij was een van de meest invloedrijke kunstenaars van de 20e eeuw en staat bekend als medeoprichter van de kubistische beweging. Zijn schilderijen staan bekend om hun kleurgebruik en abstracte vorm.

Picasso werd geboren op 25 oktober 1881 in Málaga, Andalusië, in het zuiden van Spanje. Hij was de zoon van José Ruiz Blasco en María Picasso y López. Picasso toonde al op jonge leeftijd een talent voor tekenen en zijn vader schreef hem op zevenjarige leeftijd in voor tekenlessen.

Picasso’s moeder, die uit Barcelona komt, leerde hem tekenen toen hij nog maar vijf jaar oud was. Zijn vader, die uit Marseille komt, leerde hem lezen en schrijven toen hij zeven was.

Picasso ging naar de school voor schone kunsten in Barcelona, waar hij leerde over schilderen, beeldhouwkunst en architectuur. In 1900 verhuisde hij naar Parijs om te studeren aan de Academie Julian en ontmoette daar vele kunstenaars zoals Georges Braque, Henri Matisse en Maurice Utrillo.

Picasso begon in zijn jonge jaren te schilderen als leerling van zijn vader. Zijn vader wilde dat hij goudsmid of zilversmid werd, maar Picasso had andere plannen voor zichzelf. Hij toonde al op jonge leeftijd veel talent in de kunst en interesse in tekenen. Naarmate hij ouder werd, raakte hij meer geïnteresseerd in het formeel studeren van kunst, wat hem ertoe bracht zich in te schrijven aan de Académie des Beaux-Arts in Parijs.

Hij bracht het grootste deel van zijn tijd door met werken aan zijn kunst in plaats van naar school te gaan, dus hij spijbelde vaak van school om aan schilderijen of sculpturen te werken.

Hij is vooral bekend vanwege de medeoprichter van de kubistische beweging en de grote verscheidenheid aan stijlen die hij gebruikte. Hij experimenteerde met klassieke technieken, Afrikaanse kunst en modernistische benaderingen voordat hij genoegen nam met een persoonlijke stijl die volledig zou worden ontwikkeld tijdens zijn Blauwe Periode van 1901 tot 1904.

Picasso

Picasso: de blauwe periode

Picasso’s blauwe periode is een periode in zijn leven toen hij in Parijs woonde. Hij werd beïnvloed door de schilderijen van Paul Cézanne en Henri Matisse, maar hield ook veel van Vincent van Gogh. De blauwe periode wordt gekenmerkt door het veelvuldig gebruik van blauwe en melancholische thema’s. Hij was depressief omdat zijn goede vriend, met wie hij naar Parijs was gekomen, overleed.

De Blauwe Periode was een fase in Picasso’s schildercarrière, die duurde van 1901 tot 1904, toen hij voornamelijk in de kleuren blauw en blauwgroen schilderde, waarna hij overstapte naar de roze periode.

Beroemde schilderijen van Picasso

In 1907 begon hij te werken aan zijn beroemde schilderij Les Demoiselles d’Avignon, wat een keerpunt in zijn carrière was. De Dames van Avignon is gemaakt door Pablo Picasso in 1907. Het is een schilderij waarop vijf naakte vrouwen te zien zijn die rond een tafel staan. De vrouwen kijken ergens naar beneden, maar het is niet bekend waar ze naar kijken.

Andere beroemde schilderijen zijn The Old Guitarist en The Blue Room.

De oude gitarist is een portret van een oude, blinde gitarist. Het werd geschilderd in de Zuid-Franse stad Cannes in mei 1904. Het schilderij is gemaakt met een gedempt palet, behalve de gitaar en het gezicht van de muzikant, die zijn gemarkeerd met felle kleuren. De oude gitarist is een van Picasso’s beroemdste schilderijen en een van zijn vroegste werken die algemeen erkend wordt als een meesterwerk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *