7 manieren om creativiteit te stimuleren in maximaal 10 minuten

Een leuk blogje waar je veel aan kan hebben: namelijk 7 manieren om creativiteit te stimuleren. Je hebt een vergadering en je weet dat je wordt gevraagd om te helpen bij het vinden van een creatieve oplossing voor een probleem dat het bedrijf heeft gehad.
Of je kinderen komen met een vraag die nogal ingewikkeld klinkt.
Het probleem? Je voelt je niet in het minst  creatief,  en je hebt maar een paar minuten om een antwoord te vinden. Wat ga je doen? Want je weet al hoeveel voordeel het kan hebben om creatief te zijn, bijvoorbeeld voor je gezondheid.

Ik zit wel eens helemaal vast met het plot van een boek of een tekening die ik aan het maken ben. Ik ga dan even helemaal iets anders doen, bijvoorbeeld tanden poetsen (ja, echt waar!). Vaak krijg ik dan de beste ideeën. Ook bij mijn afstudeeronderzoek aan de Technische Universiteit paste ik deze methode toe. Maar er zijn meer manieren.

Geloof het of niet, het in een creatieve mindset komen hoeft geen langdurig proces te zijn. Je kan je creativiteit in 10 minuten of minder stimuleren. Hier  zijn enkele snelle ideeën voor je!

7 manieren om de creativiteit te stimuleren

Tip 1. Luister naar klassieke muziek.


Hoewel  al is aangetoond dat muziek creativiteit stimuleert, hebben studies aangetoond dat je voor het grootste effect klassieke muziek wilt proberen. Probeer iets verkwikkend, zoals Mozart. Lees er hier meer over: https://www.want.nl/muziek-concentratie-productief-creatief/

Tip 2. Schrijf op de ouderwetse manier – met de hand.

We onthouden dingen niet alleen beter als we dingen met de hand schrijven, maar we worden ook creatiever als we dat doen. Probeer een notitieboekje bij de hand te houden, je kunt willekeurige ideeën in de hand krabbelen of krabbelen als ze zich voordoen.

Tip 3. Maak in gedachten een tijdreis

Volgens een studie gepubliceerd in een tijdschrift voor sociale psychologie, krijgen onze probleemoplossende mogelijkheden een boost als we denken aan iets dat lang  geleden is gebeurd of iets dat in de toekomst ver zal gebeuren. Dus het is tijd om door memory lane te lopen. Of om je voor te stellen waar je over tien jaar bent.

4. Probeer naar iets helders en kleurrijks te kijken – specifiek groen of blauw.


Studies hebben aangetoond dat het kijken naar iets in deze kleuren je vermogen zal verbeteren  voor taken die diep nadenken vereisen. Misschien is het tijd om te investeren in wat nieuwe kunstwerken voor je huis, werkkamer of kantoor? Mijn werkplek kijkt uit en een zee van groen in onze tuin, dus aan creatieve ideeën geen gebrek. Lees hier meer: over kleuren en hun invloed.

7 manieren om de creativiteit te bevorderen

5. Maak gebaren tijdens het nadenken.

Bij het gebruiken van je handen tijdens het praten, stimuleert  je je hersenen, vooral als u uw niet-dominante hand gebruikt. Dus voer een gesprek met iemand en zorg ervoor dat je wat handbewegingen ingooit om die creatieve inspiratie te laten stromen.

6. Beweeg je ogen.

Door stil te zitten en je ogen door de kamer te laten bewegen, stimuleer je je hersenen om heen en weer te communiceren tussen beide hersenhelften. Dus beweeg je ogen een minuut of twee heen en weer en kijk wat er gebeurt.

7. Lach.  

Een positieve stemming zorgt voor een betere creativiteit, dus lachen, zelfs als je er geen zin in hebt, kan een stemming creëren die meer bevorderlijk is voor creativiteit. En als het niet helpt. heb je in ieder geval weer even gelachen. Dat kan nooit kwaad.

Dit waren mijn 7 manieren om creativiteit te stimuleren

Om die creatieve stemming te behouden, neem je deze items en bouw je ze op in gewoonten. Door deze acties vaak te herhalen, krijg je je hersenen in lijn met creatief denken, wat betekent dat je een creatiever persoon wordt. Alles in minder dan tien minuten per dag!

Kijk eens wat er werkt bij jou.
Welke methode vind je prettig?
Welke wat minder?
Welke ideeën heb jij gekregen?

Heb jij nog andere tips om de creativiteit te bevorderen? Laat het weten in een reactie. Zo helpen we elkaar!

Een leuk blogje waar je veel aan kan hebben: namelijk 7 manieren om creativiteit te stimuleren. Je hebt een vergadering en je weet dat je wordt gevraagd om te helpen bij het vinden van een creatieve oplossing voor een probleem dat het bedrijf heeft gehad.

Verrassing nieuwsbrieflezers

De verrassing voor de nieuwsbrieflezers staat hier.

Nog niet ingeschreven? Doe het snel!

Ja, ik schrijf me in voor de leukste tips en verrassingen!

Schrijf je in voor de leukste creatieve tips en verrassingen

Regelmatig verstuur ik een e-mail vol tips en gratis verrassingen. Schrijf je snel in!1 gedachte over “7 manieren om creativiteit te stimuleren in maximaal 10 minuten”

  1. Mooi stukje. Ja, waar haal ik mijn inspiratie vandaan? Soms van buiten, de bomen zijn hier erg mooi. Leuke vogels erbij. Daarnaast van andere talenten op internet of Pinterest. Ook op youtube zijn er mooie tutorials. Het zijn wat oefeningen en of leuke truucjes, die weer een idee geven. Ook magazines zoals de Flow met mooie illustraties geven leuke ideeen. Daar word je blij van.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *