Creatieve tijd voor jezelf

vragen over creativiteit


(online) tekencursus
(online) kunstworkshops
VIP traject

Gezondheidsvoordelen van creativiteit

Gezondheidsvoordelen van creativiteit: 4 voorbeelden

Ken jij de gezondheidsvoordelen van creativiteit? Nee? Ze zijn er echt! Zelf ben ik met tekenen en schilderen in aanraking gekomen na de geboorte van mijn jongste zoon. Ik had een postnataal depressie-achtig iets en werd door de bedrijfsarts doorverwezen naar een creatief therapeut. Er ging een wereld voor me open, en wat voor een! Ik genoot van het doen, het tekenen, ontdekken van de kleuren, schildertechnieken en nog veel meer.

Ik geniet er nog elke dag van, en met mij veel andere tekenaars die meedoen aan de tekening van de dag of aan een van mijn cursussen van mijn creatieve school. Het heeft mij al veel opgeleverd: rust, ontspanning en zelfs mijn bedrijf, Droomvallei uitgeverij, is hieruit voortgekomen.

Ik schreef een blogje over de voordelen van creativiteit en vroeg of daar nog aanvullingen op waren. Ik kreeg veel mooie reacties, waaronder één van iemand die zich beter voelt door creatief bezig te zijn en haar pijn vergeet. Hoe mooi is dat? Creatief zijn heeft ook gezondheidsvoordelen. Ik ben (helaas, of niet?) ervaringsdeskundig en ik laat jou er ook graag kennis mee maken.

Echt, tekenen en schilderen kan iedereen. Maak kennis met de voordelen van creativiteit en geniet ervan!

Gezondheidsvoordelen van creativiteit

Gezondheidsvoordelen van creativiteit

We weten allemaal dat creatiever zijn je zal helpen om vooruit te komen op het werk of in je privéleven. Het kan je een bepaald niveau van geluk in je persoonlijke leven zal leiden. Maar wist je dat creatief zijn ook bepaalde gezondheidsvoordelen heeft? Lees verder  voor vier manieren waarop creatief zijn je zal helpen om een gezonder leven te leiden.

Creativiteit brengt je in de flow.  

Flow is wanneer je jezelf zo diep onderdompelt in een project dat de rest van de wereld vervaagt. In de flow zijn betekent dat je angst- en stressniveau lager is. Je hartslag vertraagt zelfs en je voelt dat je humeur beter wordt. Je krijgt dan namelijk een extra dosis dopamine in de hersenen waarvan bekend is dat het positieve emotie stimuleert. Kortom, flow brengt je in een staat van geluk die goed is voor je gezondheid.

Gezondheidsvoordelen van creativiteit

Creativiteit helpt om problemen met dementie te verbeteren.

Geloof het of niet, studies hebben aangetoond dat het geven van creatieve taken aan patiënten met dementie helpt om hun fijne motoriek te verbeteren en hun zintuigen te verbeteren.

Zelf leid ik (nog niet) aan dementie, maar ook voor mij heeft het creatief zijn voordelen voor mijn hersenen. Het zorgt ervoor dat er andere, nieuwe paadjes worden aangelegd in je hoofd, waardoor dat fitter blijft. Ik merk ook vaak de rustgevende en kalmerende effecten op mijn hoofd en lijf als ik teken of schilder.

Zingen schijnt dat effect ook te hebben, trouwens. Ook een fijne, creatieve bezigheid.

Creativiteit helpt bij een verscheidenheid aan kwesties met betrekking tot geestelijke gezondheid.

Zelf heb ik nogal eens last van depressies, al jarenlang. Door het schilderen en tekenen kan ik vaak mijn humeur positief beïnvloeden. Ik teken mezelf vrolijk, bijvoorbeeld door het gebruik van kleuren die me vrolijk stemmen.

Door deel te nemen aan creatieve taken, is aangetoond dat patiënten die lijden aan een verscheidenheid aan psychische problemen een aanzienlijke verbetering hebben. Het omvat dingen zoals depressie, angststoornissen en stress. Maar nog meer dan dat, zien counselors die hun patiënten betrekken bij creatieve taken (zoals tekenen of schilderen) een duidelijke verbetering in het kunnen verwerken van trauma’s uit het verleden. Ook heeft het gebruik van creatieve taken zoals tekenen of schilderen patiënten geholpen diepe emoties uit te drukken waar ze de woorden niet over kunnen vinden om over te praten of te onthullen.

Creativiteit kan helpen voorkomen dat je ziek wordt.

Er is aanzienlijk bewijs dat creativiteit je immuunsysteem versterkt door CD4 (dit zijn cellen in ons afweersysteem) en de witte bloedcellen te verhogen. Waarom dit zo werkt, lijkt nog niemand exact te weten, hoewel er studies in behandeling zijn. Het is in ieder geval een goede reden om creatief bezig te zijn, zoals tekenen, schilderen of journaling.

Het is verrassend en verfrissend om te ontdekken dat creativiteit ten goede komt aan je geestelijke- en fysieke gezondheid.

Daarom is het heel logisch om de tijd te gebruiken om creativiteit aan je dag toe te voegen. Het is tenslotte een erg leuke manier om je goede gezondheid te helpen.  

Gezondheidsvoordelen van creativiteit

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *