citroenvlinder

De citroenvlinder

De eerste vlinder die ik dit jaar zag (op 20 februari, in het warme weekend) was de citroenvlinder. Deze felgele vlinder is erg opvallend. Vaak is het een mannetje, dat op verkenningsvlucht is. In dit blog meer over deze mooie vlinder.

De citroenvlinder

De vlinder komt in Nederland veel voor. Ze worden als een van de weinige vlinders ouder dan een jaar en kunnen dus in ons land overwinteren. Daarvoor kiezen ze een holte in een boom uit of een groenblijvende struik. De vlinders behoren tot het geslacht van de witjes. Het is een insect en heeft net als het lieveheersbeestje zes poten (en voelsprieten).

De vlinder komt veel voor in Nederland, maar niet het hele jaar. Ze houden zowel een zomer- als een winterslaap. Ze vliegen van februari tot en met mei en van juli tot en met oktober.

Camouflage

Ondanks de felgele kleur, vallen de vlinders met gevouwen vleugels bijna niet op. De buitenkant is wat lichter en heeft de vorm van een boomblad. Ook de nerven lijken daar erg op. De rups is net zo groen als een blad, waardoor hij vrijwel wegvalt.

Man of vrouw

Twee jaar geleden viel mij ineens op dat niet alle citroenvlinders even fel van kleur zijn, één was een stuk groener dan de andere. Ik zocht in mijn vlinderboek naar een verklaring. Was het een koolwitje of toch een citroenvlinder? Wat bleek? De groenere versie is het vrouwtje. Ga zelf ook maar eens kijken of je verschil ziet als ze langs komen fladderen. Hoe vaak zie jij deze vlinder langskomen?

citroenvlinder

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *