Creatieve tijd voor jezelf

vragen over creativiteit


(online) tekencursus
(online) kunstworkshops
VIP traject

lieveheersbeestje

Tuindieren: het lieveheersbeestje

De serie over tuindieren begint met het lieveheersbeestje. Dit kleine kevertje, vaak rood met zwarte stippen, komt in veel tuinen voor, ook in de onze. In dit warme weekend in februari heb ik er zeker al 20 geteld. Veel he! Vandaar vandaag: de ode aan het lieveheersbeestje. Het is een insect en heeft (dus, zoals alle insecten) zes poten. In de lentebingo was dit kleurrijke beestje ook opgenomen.

Het lieveheersbeestje

Deze kever komt in allerlei varianten voor. In Nederland en België zijn het er meer dan zestig. Meestal zit het lieveheersbeestje op een blad of een bloem, maar ze kunnen ook vliegen. De vleugels zitten onder het ronde schild.

Op het schild staan stippen: twee, vier, tien of nog meer. Dat zegt niks over de leeftijd van het dier.

Het rood met zwarte schild van de kevers heeft een functie: het schrikt andere dieren, zoals vogels, af. Het heeft een alarmfunctie. De beestjes hebben nog een verdedigingsmiddel: als er op hun schild wordt gedrukt, scheiden ze een vieze, gele vloeistof af. Dieren die denken een lekker hapje te hebben gevangen, worden daardoor afgeschrikt.

Nuttige dieren

Sommige mensen zijn bang voor alles wat kriebelt, vliegt of kruipt. Toch zijn ook lieveheersbeestjes erg nuttig. Ze eten schimmels en er zijn ook soorten die bladluizen eten. Ze worden steeds vaker ingezet in kassen. Hoe mooi is dat!

Ben jij al ingeschreven voor de leukste nieuwsbrief van Nederland? Doe het snel en je ontvang leuke cadeaus en verrassingen zoals printables planners en kaarten.

lieveheersbeestje printable

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *