tekening van de dag de betekenis van de kleur paars

De betekenis van de kleur paars

Paars wordt samengesteld uit de primaire kleuren blauw en rood, maar wat is de betekenis van de kleur paars? De kleur heeft veel overlap met lila, purper en roze. In de middeleeuwen werd deze naam al gebruikt. In de romeinse tijd werd de paarse kleurstof gewonnen uit de purperslak, die daardoor vrijwel is uitgestorven. Alleen hoogwaardigheidsbekleders mochten deze kleur dragen.
In de natuur komt paars niet zo veel voor. We kennen wel de aubergine en paarse tulpen. Ook zijn er bomen met paars blad (de rode Japanse Esdoorn bijvoorbeeld).

De betekenis van de kleur paars

Bij de tekening van de dag besteden we aandacht aan de kleur paars. Het is een secundaire kleur, opgebouwd uit het mengen van de primaire kleuren blauw (mannelijk en hemels) en rood (vrouwelijk en aards). De kleur staat voor creativiteit, individualiteit en kracht, voor visie, wijsheid en waarheid. De kleur is kalmerend en  opbeurend en het stimuleert de creativiteit. Woorden die erbij horen zijn intuïtie, leiding, raad, daadkracht en bemiddeling.

Creatief jaar

Ben je op zoek naar tekeninspiratie? Doe dan mee aan het creatief jaar. Voor een vast bedrag per jaar krijg je een heel jaar inspiratie, online tekenworkshops en achtergronden over kunstenaars en tekenen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *