Creatieve tijd voor jezelf

vragen over creativiteit


(online) tekencursus
(online) kunstworkshops
VIP traject

betekenis van de kleur rood

De betekenis van de kleur rood

De kleur rood is één van de primaire kleuren en heeft vele betekenissen. Rood, de kleur van de liefde en verbondenheid, van kerst en van bloed. Rode rozen, blozende wangen en de kleur van gevaar op de verkeersborden. Niet iedereen kan deze kleur zien. Mensen die kleurenblind zijn, zien deze kleur als grijs.

Er is ook een speciale kleur rood die vooral zichtbaar is voor dieren: infrarood. Erg bijzonder dus. In de politiek wordt de kleur ook gebruikt. In Nederland is rood Links, in Amerika rechts. In de boekhouding staat de kleur rood voor negatief. In Nederland wordt meestal de pure chocolade verpakt in een rode omslag. Karnemelk zit in rode pakken en we hebben spa rood.

De kleur rood is nogal opvallend in een tekening of illustratie. Bij de tekening van de dag onderzoeken we dat door een tekening te maken met vrijwel alleen die kleur.

betekenis van de kleur rood

De betekenis van de kleur rood

De lichtfrequentie van rood is erg laag in verhouding met andere kleuren. Het schijnt ook dat mensen die de kleur rood dragen bij onderhandelingen gemiddeld meer succes hebben. Of dat waar is weet ik niet, ik zal het eens gaan uitproberen. Rood is een warme kleur die de eetlust opwekt. Onze hanen zijn bang van de kleur rood. Dat komt waarschijnlijk omdat het voor hen de associatie heeft met bloed.

Welk effect heeft de kleur rood op jou? Onderzoek eens in jouw tekeningen wat het met je doet.

Creatief jaar

Wil je meer tekeninspiratie? Doe dan mee aan het creatief jaar. Je kan op elk gewenst moment instappen. Voor een vast jaarbedrag wordt je voorzien van veel inspiratie, opdrachten en achtergrondinformatie over kunst en kunstenaars. Ook is er elke maand een online tekenworkshop.

Een jaar lang tekeninspiratie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *