Creatieve tijd voor jezelf

vragen over creativiteit


(online) tekencursus
(online) kunstworkshops
VIP traject

gaudi

Gaudi: mozaïek en natuur

In de derde creatieve maand staat de Spaanse architect en kunstenaar Gaudi centraal. Hij is een ras-Catalaan: mensen afkomstig uit Catalonië (Spanje) en Frankrijk, het departement Pyrénées-Orientales, dat ook wel Noord-Catalonië genoemd wordt.

Kennismaking met Gaudi

Samen met Marcel, mijn man, bezocht ik vele jaren geleden Barcelona. Daar maakte ik kennis met de kunstenaar en architect Gaudi. Ik wist niet wat ik zag. Bijzondere decoraties, veel mozaïek, sprookjesachtige ontwerpen en een unieke kerk, die al vele jaren in aanbouw is. Heel indrukwekkend. Nu ik de derde creatieve maand aan het voorbereiden ben, maak ik de reis opnieuw, maar dan in mijn hoofd. Ik verdiep me weer in de onderscheidende eigenschappen van de kunstenaar Gaudi en maak voor de deelnemers aan mijn creatieve jaar een pakket aan inspiratie klaar.

online workshop gaudi

Antoni Gaudi (1852-1926)

Gaudi was de zoon van een kopersmit. Zijn ouders waren niet echt rijk. Hij had als kind al reuma. Desondanks probeerde hij op allerlei manieren zijn mogelijkheden te verbeteren. Al tijdens zijn studie architectuur kreeg hij zijn eerste opdracht:  straatlantaarns die nog altijd in Barcelona staan. De deelnemers aan het creatief jaar krijgen van mij een planner waarin meer info over Gaudi is opgenomen. Daarin noem ik zijn belangrijkste wapenfeiten zoals Casa Milo en Park Guëll. Ik weet nog dat ik in Barcelona was en me rot zocht wat waar was. Daarom maakte ik een schematische plattegrond. Voor de deelnemers aan het creatief jaar maak ik elke maand een video over de kunstenaar die centraal staat. Ook die over Gaudi is al in de maak.

Park Güell

In het sprookjesachtige Park Guëll viel mijn mond open. Wat een kleuren, vormen en natuur. Ongelooflijk dat dit voordat Gaudi het onderhanden nam een kale, steenachtige vlakte was met veel hoogteverschillen. Die zijn er nu nog, de hoogteverschillen, alleen dan kunstig overbrugt door trappen, paden en bruggetjes. Mooie gebouwen met kleurrijke mozaïeken, die hij samen met een medewerker, Jujol, ontwierp en maakte. Een betegelde, slangachtige trap die gemaakt is van afval: gebroken tegeltjes en glas. Hoe mooi is dat! Bij de tekenworkshop gaan we ons daarin verdiepen. Ik verheug me er al op. Als je mee wil doen, dat kan, ook voor één maand. Je kan dan meedoen aan de live workshop. Daarvan krijg je ook een bewerkte replay, zodat je de workshop in je eigen tempo zo vaak als je wilt kan herhalen.

gaudi
gaudi

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *