Creatieve tijd voor jezelf

vragen over creativiteit


(online) tekencursus
(online) kunstworkshops
VIP traject

ik kan niet tekenen gastblog door Jolanda Pikkaart over het creatieve jaar van Esther van der Ham

Help, ik kan niet tekenen!

Help, ik kan niet tekenen is een gastblog van Jolanda Pikkaart, dé kleurrijke schrijfcoach. Ik kan niet tekenen, zei ze een jaar geleden tegen me. Vandaag vond ik dit blogje in mijn mailbox. Een verrassing die me ontroerde. Zo mooi vind ik het. Want ik hoor het zo vaak, ik kan niet tekenen. Echt wel, zeg ik dan. Iedereen kan tekenen. Dit is hoe ze er een jaar later op terugkijkt. En het maakt me zo, zo blij!!!!

Ik kan niet tekenen

Mijn telefoon gaat, het is Esther van der Ham, mijn uitgever en vriendin. Dat is bijzonder, want ze belt niet zo graag.

‘Ik ga een creatieve cursus opstarten!’ jubelt ze in mijn oor. ‘We gaan tekenen, elke maand kiezen we een andere kunstenaar! Doe je mee?’ Het enthousiasme van Esther vult mijn woonkamer.
‘Ja’, zeg ik, ‘natuurlijk.’

Tegen zoveel vrolijkheid kan ik niet op. En zo’n inspirerende en creatieve juf kan ik wel gebruiken. Esther is tenslotte ook illustrator.

Er is alleen een probleem: ik kan helemaal niet tekenen. Maar misschien inspireert haar creatieve jaar mij wel bij het schrijven.

Een jaar later

Het is ondertussen een jaar later. Ik schuif mijn tekenboek opzij. Op tafel ligt een blikje met een Lamy vulpen, een potlood en nog wat attributen. Mijn palet waterverf laat ik nog even drogen. Ik bekijk de olifant in mijn boekje. Ik ben stiekem best trots. Een jaar geleden riep ik nog: ‘Help, ik kan niet tekenen!’

Mijn drukke hoofd wordt zo rustig als ik teken. In mijn tas zit altijd een tekenboekje, blikje en waterverf. Regelmatig teken ik mijn dag.

Daarnaast volg ik elke maand de workshop voor het creatieve jaar van Esther. Ik maakte kennis met Hundertwasser, Frida Kahlo, Gaudi en meer en tekende geïnspireerd door hun werk.

Zeker een keer per maand ga ik naar een museum en bestudeer het werk van een kunstenaar.
Natuurlijk doe in het komende jaar ook weer mee met het creatieve jaar en ik volg de cursus Creativiteit voor jezelf – techniek van Esther.
Volgende maand gaan we aan de slag met perspectieven.

Hoe kan ik ooit nog zonder tekenen?

Jolanda Pikkaart

P.S. Vertel eens. Kan jij tekenen?

Dat vraagt Jolanda, maar ook ik ben heel benieuwd naar je antwoord! En kijk toch eens wat een geweldige tekeningen Jolanda het afgelopen jaar gemaakt heeft!

Bedankt, Jolanda, voor jouw enthousiasme, steun en inzet. Het maakt voor mij het feestje van het creatieve jaar nog mooier.

ik kan niet tekenen gastblog door Jolanda Pikkaart over het creatieve jaar van Esther van der Ham

2 gedachten over “Help, ik kan niet tekenen!”

  1. Leuk om jullie enthousiasme te zien. Zo blijf je ook creatief denken over andere zaken die op je pad komen, merk ik als ik teken. Het gaat direct van je brein naar papier merk ik als ik bijvoorbeeld mijn missie teken i.p.v. opschrijf.

    1. O, wat goed, René! Ja, het heeft altijd voordelen om eens iets nieuws te proberen. In je hersenen worden dan nieuwe paadjes aangelegd, bv van je rechter- naar de linker hersenhelft. Daar kan je veel profijt van hebben!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *