Creatieve tijd voor jezelf

vragen over creativiteit


(online) tekencursus
(online) kunstworkshops
VIP traject

henri matisse

Henri Matisse: de schilder van de levensvreugde

Voor een schilder is niets zo moeilijk als het schilderen van een roos, want voordat hij daaraan kan beginnen moet hij eerst alle al geschilderde rozen vergeten, zei Henri Matisse. Deze schilder staat centraal in de vijfde maand van het creatieve jaar. Hij heeft een aantal mooie en waardevolle uitspraken gedaan. Een paar voorbeelden daarvan:

Uitspraken van Henri Matisse

Er zijn altijd bloemen, voor hen die ze willen zien.
Ik schilder geen dingen. Ik schilder de verschillen tussen dingen.
Het heeft me mijn hele leven dwarsgezeten dat ik niet zo schilder zoals iedereen dat doet.
Om creatief te zijn, heb je moed nodig.
In het begin moet je je onderwerpen aan de invloed van de natuur. Je moet stevig op de grond kunnen lopen voordat je op een koord gaat lopen.

Het leven van Henri Matisse

Matisse is een Franse schilder. Hij is de grondlegger van het Fauvisme, waarbij felle kleuren naast elkaar werden gebruikt. De perspectiefregels leefde hij niet na. In 1941 werd bij hem kanker vastgesteld en hij besloot alleen nog maar te doen wat hij zelf wilde, omdat ze zeiden dat hij niet zo lang meer te leven had. De vormen in zijn schilderijen werden steeds eenvoudiger.

In de laatste 10 jaar van zijn leven zat hij in een rolstoel. Hij kon niet lang meer staan door een verkeerd verlopen operatie. Daarom ging hij werken met geverfde stukken papier die hij in vormen knipte. Kleur vond hij daarbij heel belangrijk. Deze werden door hem goed vastgelegd. Kunstwerken van zijn hand die erg beroemd zijn geworden, inspireerden mij bij de tekening van de dag.

henri matisse

2 gedachten over “Henri Matisse: de schilder van de levensvreugde”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *