Creatieve tijd voor jezelf

vragen over creativiteit


(online) tekencursus
(online) kunstworkshops
VIP traject

henri matisse

Matisse: schilderkunst eenvoudiger maken

De vijfde creatieve maand staat in het teken van Henri Matisse, die leefde van 1869 tot 1954. Door een blindendarmontsteking kon hij een jaar zijn bed niet uit, zijn moeder gaf hem een verfdoos en hij hing zijn rechtenstudie aan de wilgen om kunstenaar te worden. Hij maakte vele kunstwerken in heel uiteenlopende stijlen en vormen, zoals tekeningen, sculpturen en schilderijen.

Matisse: de dans

Eén van zijn bekendste schilderijen is ‘De Dans’, dat hij in verschillende versies maakte. Die van 1909 is wat lichter van kleur dan die van 1910. De lichte versie hangt in New York en de donkere versie in de Hermitage in St Petersburg. Een prachtig gebouw waar nog veel meer moois te vinden is, ook van Matisse.

Bezoek aan St. Petersburg

Samen met mijn schoonfamilie bracht ik een bezoek aan St. Petersburg en het Hermitage. Ook het schilderij van Matisse kan ik me daarvan nog goed herinneren, al is het inmiddels meer dan 15 jaar geleden dat ik er was. Het zijn van die dingen die je nooit meer vergeet.

Met de deelnemers van het creatieve jaar gaan we deze maand een ontdekkingstocht maken naar het Hermitage, naar Nice en naar New York. We gaan tekenen en schilderen. Ik heb er zin in. Mocht je nog mee willen doen: het kan. Schrijf je snel in en je kan meedoen aan de online workshop op woensdag 14 april om 11 uur. Je houdt toegang tot de cursusomgeving, dus je kan het zo vaak herhalen als jij wilt. Heerlijk!

Matisse was niet zo van de theorie. Hij bleef zich ontwikkelen en probeerde de schilderkunst zo eenvoudig mogelijk te maken. Of dat makkelijk is, gaan we de komende maand ontdekken!

henri matisse

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *