Creatieve tijd voor jezelf

vragen over creativiteit


(online) tekencursus
(online) kunstworkshops
VIP traject

Hoe maak je een mindmap?

Hoe maak je een mindmap? In dit blogje leg ik dat uit, en ook waarom het handig is om een mindmap toe te passen in het creatieve proces. Het kan namelijk veel toevoegen om een mindmap te gebruiken in je creatieve proces.

Eerder schreef ik een blogje over het maken van art journals. Als je meer gedetailleerd onderwerpen wilt zoeken, kan je daarvoor een mindmap gebruiken.

hoe maak je een mindmap

Waarom mindmaps belangrijk zijn

Mindmaps zijn een manier om informatie visueel en hiërarchisch te ordenen in een niet-lineair formaat. Ze worden door mensen om verschillende redenen gebruikt, zoals brainstormen, problemen oplossen, gedachten ordenen en schetsen.

Enkele redenen om een mindmap te gebruiken:

1. Brainstormen – Mindmaps kunnen worden gebruikt om te brainstormen over nieuwe ideeën of om de nieuwste ideeën met anderen te delen. Dit is vooral handig bij het werken in een team.

2. Problemen oplossen – Mindmapping kan iemand helpen problemen op te lossen door alle mogelijke oplossingen te visualiseren en de voor- en nadelen van elke oplossing te zien.

3. Overzicht – Mindmaps kunnen mensen helpen georganiseerd te blijven door hen te helpen hun gedachten te plannen voordat ze ze opschrijven of op een effectieve manier aan anderen presenteren.

Een eenvoudige mindmap maken in 6 stappen

Mindmaps zijn een geweldige manier om ideeën te ordenen en anderen te helpen de concepten te begrijpen. Ze kunnen de voortgang van gedachten en brainstormen in een lineair formaat weergeven.

Mindmapping is een geweldige manier om ideeën vast te leggen, ze in categorieën te groeperen, relaties tussen concepten te visualiseren en afbeeldingen van woorden te maken. Mindmapping is ook een zeer effectieve manier om informatie aan anderen over te brengen, hetzij persoonlijk, hetzij via digitale media zoals PowerPoint-dia’s of website-inhoud.

Het is vrij eenvoudig om mindmaps te maken met alleen pen en papier, maar tegenwoordig zijn er tal van apps beschikbaar die mindmapping op digitale platforms nog eenvoudiger kunnen maken. Hier zijn zes stappen om dit te doen:

1) Brainstorm ideeën die je wilt uittekenen op je mindmap

2) Kies een specifiek onderwerp dat je meer gedetailleerd wilt uitwerken in de mindmap.

Een gedetailleerde mindmap maken in 6 stappen

Hoe maak je een mindmap? Ik leg het uit in zes stappen.

Stap 1: Creëer een centraal, algemeen idee

Stap 2: Creëer subideeën vanuit het centrale idee

Stap 3: Verbind ideeën met lijnen en groepen

Stap 4: Voeg afbeeldingen toe aan de mindmap voor extra context en visuele aantrekkingskracht

Stap 5: Kleurcode met gerelateerde kleuren: geef alles dat bij elkaar hoort dezelfde kleur, zodat je het onderscheid goed kan maken.

Stap 6: Details toevoegen; sub-opsommingstekens opnemen voor elk opsommingsteken. Maak zoveel details als jij nodig hebt. Hoe meer, hoe beter, want dan kan je zomaar op ideeën komen waar je eerder niet aan gedacht had. Dat is het mooie van mindmaps maken: dat je uiteindelijk zo veel details aanbrengt dat je allerlei nieuws verzint. Je kan het ook goed toepassen bij het schrijven van een boek of bij het maken van een cursus.

Voorbeeld van een creatieve mindmap

Een mindmap is een diagram dat helpt bij het ordenen van informatie. Het kan worden gebruikt voor zowel persoonlijke planning als groepsbrainstormsessies.

Een mindmap is meestal een kunstmatig gecreëerde grafische weergave van ideeën en concepten in het midden van een pagina, die zich vertakt in verschillende verwante gedachten. Mindmaps stimuleren over het algemeen creativiteit omdat ze een overzicht geven van de onderwerpen zonder het creatieve proces te beperken of te belemmeren.

Zelf gebruik ik vaak een mindmap als ik bezig ben aan het opzetten van een nieuw boek of cursus. Zo ontstaan ook de ideeën voor mijn creatieve school. Wat zijn jouw ervaringen met een mindmap? Laat het mij weten, zo leren we van elkaar en dat is fijn!

Ja, ik schrijf me in voor de leukste tips en verrassingen!

Schrijf je in voor de leukste creatieve tips en verrassingen

Regelmatig verstuur ik een e-mail vol tips en gratis verrassingen. Schrijf je snel in!



Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *