Creatieve tijd voor jezelf

vragen over creativiteit


(online) tekencursus
(online) kunstworkshops
VIP traject

hoe maak je een art journal

Hoe maak je een art journal in vijf eenvoudige stappen

Hoe maak je een art journal en wat zijn de voordelen ervan? Het art journal is een unieke en creatieve manier zijn om ideeën, gedachten en gevoelens bij te houden. Dit type dagboek is meestal geïllustreerd of versierd met kunst.

In tegenstelling tot een traditioneel dagboek is een art journal persoonlijker omdat het de interesses en creativiteit van de persoon weerspiegelt. Het is een simpele methode om creatief bezig te zijn, doordat je plaatjes gebruikt uit een tijdschrift, eventueel aangevuld met foto’s of kleine tekeningen over jouw dag. Ook is het leuk om een foto van een door jou gemaakt kunstwerk toe te voegen aan je art journal.

Zelf maakte ik al dit soort boeken toen ik heel klein was, al noemde ik het toen natuurlijk geen art journals. Ik deed het meestal in de vakantie door het inplakken van kaarten, toegangstickets en bonnetjes. Zo maak je mooie herinneringen.

Het voordeel van een art journal is dat het mensen in staat stelt hun gevoelens op een creatieve manier te uiten. Het wordt ook een visuele weergave van iemands leven omdat ze hun gedachten en emoties voor zich zien. Een ander voordeel is dat de persoon door de pagina’s kan bladeren en naar ervaringen uit het verleden kan kijken zoals ze die hebben.

hoe maak je een art journal

Hoe maak je een art journal in 5 eenvoudige stappen

#1 Verzamel benodigdheden voor een art journal

Voordat je begint met het maken van kunst, moet je de gereedschappen en materialen verzamelen die je gaat gebruiken. Deze stap is niet altijd vereist, maar het is vaak een goed idee. Als het oppervlak van je art journal bijvoorbeeld papier is, kan je pennen, verf, stift en lijm verzamelen voordat je kan beginnen met tekenen. Als het oppervlak van stof of hout of metaal is, heb je misschien een naaimachine of hamer nodig om het gewenste effect te creëren. Je hebt ook lijm nodig om de afbeeldingen in je journal te plakken. Kies lijm die kwalitatief goed is, zodat het niet snel los gaat laten. Verzamel tijdschriften, bonnetjes, kaarten en leuke plaatjes om in je art journal te gebruiken.

#2 Schetsideeën voor een art journal

Het eerste schetsidee voor een art journal is om een omslag te hebben die eruitziet als een canvas met verfvlekken erop. Het tweede schetsidee voor een art journal is om een omslag te hebben die eruitziet alsof het papier in stroken is gescheurd.

#3 Kies een thema of mediastijl voor je art journal

Het kiezen van het juiste thema is belangrijk om de gewenste stemming op te roepen, je creatieve proces te begeleiden en ook om je dagboek interessant te maken om te lezen.

Om je te helpen, volgen hier enkele thema’s die kunnen worden gebruikt om je art journal te maken:● Geschiedenis
● Kunst en kunstenaars (natuurlijk mijn favoriete onderwerp!)
● Muziek, dans en drama
● Natuur
● Plaatsen (stedelijk of niet)

#4 Maak een ruwe schets om de pagina’s van het art journal te plannen

Een ruwe schets kan worden gemaakt met alleen pen en papier of met een computerprogramma dat schetsen simuleert. Als je een computerprogramma gebruikt, zijn er talloze verschillende vormen, kleuren en texturen die kunnen worden gebruikt om je schets tot leven te laten komen!

Ja, ik schrijf me in voor de leukste tips en verrassingen!

Schrijf je in voor de leukste creatieve tips en verrassingen

Regelmatig verstuur ik een e-mail vol tips en gratis verrassingen. Schrijf je snel in!#5 Voeg details toe en voltooi je Art Journal-pagina met moodboard en inspiratie

Ieder art journal ziet er anders uit. Dat is ook het mooie ervan. Er is geen goed en fout. Ook hierbij gaat het om het lekker bezig zijn, de ontspanning en het ontdekken van nieuwe vaardigheden.

Het leukste is om een art journal pagina te maken per dag, en zeker op de dagen dat je bijzondere of extra leuke dingen doet: een museum bezoeken of een etentje met lieve mensen. Zo vergeet je de dag nooit meer.

Geniet ervan en je zal zien hoe fijn het is!

hoe maak je een art journal

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *