Creatieve tijd voor jezelf

vragen over creativiteit


(online) tekencursus
(online) kunstworkshops
VIP traject

Impressionisme

Impressionisme

De derde module van het tweede creatieve jaar gaat over impressionisme. Deze schilderstijl werd in de jaren 1870 in Frankrijk ontwikkeld. Het wordt gekenmerkt door korte penseelstreken en heeft vaak een dromerige uitstraling. De impressionistische beweging begon met Claude Monet, die verklaarde dat hij zijn onderwerpen wilde schilderen “niet zoals ze zijn, maar zoals ik ze zie”. De impressionisten onderzochten de manier waarop licht en kleur onze perceptie van de wereld kunnen beïnvloeden.

Impressionisme is een schilderstijl die zich kenmerkt door een gebrek aan detail en het gebruik van brede penseelstreken. De eerste impressionistische schilders waren Fransen en ze reageerden tegen de strikte richtlijnen van de Academie. Het impressionisme was ongeveer 20 jaar populair totdat het werd vervangen door andere stijlen zoals het expressionisme.

Schilders uit de impressionistische periode

De impressionistische schilders waren een groep Franse kunstenaars die de wereld wilden schilderen zoals zij die zagen. Ze waren tegen het traditionele idee van schilderen en wilden in plaats daarvan licht en beweging op canvas vastleggen. De term impressionisme komt van het woord ‘indruk’, wat de sensatie betekent die je krijgt als je iets meemaakt. De impressionistische schilders gebruikten korte, snelle verfstreken en mengkleuren om hun schilderijen te maken.

Bekende schilders uit deze periode zijn Claude Monet, Edgar Degas en Pierre-Auguste Renoir.

Impressionistische schilderijen worden gemaakt door een scène te schilderen en vervolgens kleine streken van pure kleur te gebruiken om het effect te creëren van licht dat van objecten weerkaatst en het canvas verlicht. Deze techniek wordt bereikt door kleine dotjes verf in verschillende kleuren op het doek aan te brengen. De kleur is in lagen opgebouwd en wanneer er voldoende lagen worden aangebracht, krijgt de kijker het gevoel dat hij naar een beeld kijkt dat diepte bevat.

Impressionisme: Degas

Edgar Degas was een Franse kunstenaar die bekend staat om zijn schilderijen van dansers, renbaanscènes en andere onderwerpen. Hij is ook bekend om zijn beeldhouwkunst en tekeningen.

Degas werd geboren in Parijs op 19 juli 1834. Hij was de zoon van een bankier en een kunsthistoricus die een groot fortuin van haar vader had geërfd, waardoor hij zijn artistieke interesses kon nastreven zonder zich zorgen te maken over de financiële gevolgen. Hij studeerde in Parijs aan de Ecole des Beaux-Arts, waar hij kennis maakte met het impressionisme en klassieke beeldhouwkunst studeerde. Degas exposeerde al in 1864 op de Salon en begon in 1870 serieus te schilderen onder Henri Lehmann.

Het meest bekende schilderij van Degas is ‘The Dance Class’. Het werd geschilderd in 1874 en is momenteel gehuisvest in het Louvre.

Dit schilderij toont een groep danseressen en een mannelijke instructeur die deelnemen aan een dansles. De arm van de instructeur gebaart naar de danseres links van hem, terwijl hij haar bewegingen met een gespannen uitdrukking gadeslaat. De vrouw rechts van hem lijkt minder zelfverzekerd, aangezien ze naar haar voeten kijkt in plaats van naar haar partner.

Impressionisme

Impressionisme: Renoir

Renoir was een Franse schilder die bekend staat om zijn schilderijen van mensen, landschappen en stillevens. De schilderijen van Renoir worden gekenmerkt door hun levendige kleuren, dikke penseelstreken en impressionistische stijl. Zijn werk wordt vaak gecategoriseerd als onderdeel van de late 19e-eeuwse post-impressionistische beweging. Het werk van Renoir werd tijdens zijn leven niet goed ontvangen door het publiek, maar hij wordt erkend als een kunstenaar met een unieke en onderscheidende stijl.

Het beroemdste schilderij van Renoir, “Dans bij de Moulin de la Galette”, is een goed voorbeeld van Renoirs gebruik van licht en kleur. Het schilderij was klaar in 1876. Moulin de la Galette is een windmolen en bijbehorende gebouwen in de Parijse wijk Montmartre. De windmolen staat bekend als de Moulin Rouge.

Het schilderij bevindt zich momenteel in het Musée d’Orsay in Parijs.

Op het schilderij beeldt Renoir een feestelijke gelegenheid uit in de Moulin de la Galette, een populaire danszaal aan de Butte Montmartre. De vrouw in het rood is de minnares van Renoir, Camille Doncieux. De man die met zijn rug naar ons toe staat, is misschien haar broer, Maurice Doncieux.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *