Creatieve tijd voor jezelf

vragen over creativiteit


(online) tekencursus
(online) kunstworkshops
VIP traject

Jugendstill

Tweede creatieve jaar: kunststijl Jugendstill

In het tweede creatieve jaar, dat net als het eerste jaar uit twaalf modules bestaat, besteden we niet alleen aandacht aan kunstenaars, maar ook aan kunststijlen of periodes. Zo beginnen we met een module over Jugendstill of Art nouveau was een veel voorkomende kunststroming tussen 1890 en 1914. Niet alleen in Europa. Ook in Zuid Amerika was het heel populair.

Jugendstill

Jugendstill in Dordrecht

Ook in Nederland is nog veel in deze kunststijl te bewonderen. Het wordt namelijk niet alleen gebruikt in schilderijen en tekeningen, maar ook in de architectuur wordt het toegepast. Kijk maar eens hier. Ook zijn er vele kunstvoorwerpen gemaakt zoals glaswerk en lampen. In Rotterdam is ook van alles te bewonderen.

Een groep jonge Rotterdamse architecten realiseerde veel gebouwen in Art Nouveau – Jugendstil: Michiel Brinkman, Barend Hooijkaas jr., Willem Molenbroek, Jan Verheul, Jacobus Piet Stok enz.

Kunstenaars lieten zich inspireren door de natuur. Je kan dan ook veel bloemen en vogels ontdekken in de kunstwerken en (reclame)posters. Qua kleurgebruik zie je veel pasteltinten.

De eerste wereldoorlog betekende voorlopig het einde van deze kunstperiode, maar gelukkig is het in de jaren zestig van de vorige eeuw weer in ere hersteld.

In de eerste module van het tweede creatieve jaar besteden we uitgebreid aandacht aan deze kunstperiode. Wil je meedoen? Dat kan! Je krijgt en houdt toegang tot de cursusomgeving en de workshops, zodat je ze zo vaak als jij wil kan terugkijken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *