Creatieve tijd voor jezelf

vragen over creativiteit


(online) tekencursus
(online) kunstworkshops
VIP traject

Kleur en abstractie met Kandinsky

In het tweede creatieve jaar staat de maand september in het teken van Kandinsky. Wil je meedoen aan de workshop of de replay in je mailbox ontvangen? Bestel het hier!

Kandinsky was een Russische schilder en kunsttheoreticus. Hij wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke kunstenaars van de 20e eeuw. Zijn werk kenmerkt zich door het kleurgebruik en expressieve vormen, waaronder abstracte vormen en lijnen. Kandinsky schilderde omdat hij een innerlijke noodzaak voelde om te scheppen. In 1869 maakte hij op driejarige leeftijd een reis naar Italië waar zijn talent om kleuren te herinneren werd ontdekt. De eerste kleuren die hij zich herinnert zijn felgroen, wit, karmijnrood, zwart en okergeel. Een belangrijke inspiratiebron voor hem was het verlangen naar de plaats van zijn geboorte en geborgenheid. Na de scheiding van zijn ouders zocht hij zijn toevlucht in Russische en Duitse sprookjes.

Meer over Kandinsky

Kandinsky werd op 4 december 1866 geboren in Moskou, Rusland, uit ouders uit de middenklasse. Hij studeerde rechten aan de Universiteit van Moskou van 1885 tot 1887, maar besloot in plaats daarvan zijn passie voor kunst na te jagen. Hij schreef zich in 1888 in aan de Academie van München, waar hij studeerde bij Franz von Defregger voordat hij in 1896 naar Berlijn verhuisde, waar hij zijn eigen studio oprichtte. Kandinsky’s eerste solotentoonstelling in München werd slecht ontvangen door critici, maar het hielp hem naam te maken als kunstenaar.

Uiteraard probeerde hij zich eerst zo veel mogelijk aan te passen bij wat hem op de academie geleerd werd, maar hij was er nooit dol op. Hij organiseerde later tentoonstellingen met schilders die zich bezig hielden met Jugendstil (een onderwerp dat eerder in het tweede creatieve jaar aan de orde is gekomen).

Kandinsky

De schilderijen van Kandinsky

Kandinsky is een van de meest invloedrijke kunstenaars ter wereld. Zijn werk was een voorloper van de moderne abstracte kunst. Hij maakte de eerste puur abstracte schilderijen, die hij ‘Composities’ noemde. Het werk van Kandinsky wordt gekenmerkt door het kleurgebruik, de afwezigheid van perspectief en een spirituele kwaliteit.

Kandinsky gebruikte bij het schilderen een techniek die ‘synchronisatie’ wordt genoemd. Synchronisatie is wanneer Kandinsky de tijd nam om na te denken over wat hij wilde schilderen voordat hij er daadwerkelijk aan begon. Hierdoor had hij meer controle over zijn kunstwerken en zorgde hij ervoor dat het perfect was voordat hij het afmaakte.

Zijn schilderijen worden vaak gekenmerkt door het gebruik van complexe geometrische figuren en felle kleuren. Hij was een van de eerste kunstenaars die pure abstractie verkende, waarbij zijn kunst een verkenning van het spirituele vertegenwoordigde.

Schilderijen van Kandinsky

De beroemdste schilderijen van Kandinsky zijn degene die hij in 1915 maakte. Ze werden gemaakt om de schaakmachine van Wolfgang von Kempelen te illustreren voor een tentoonstelling.

De meest bekende schilderijen van deze schilder zijn onder meer:
– Compositie VII (1913)
– Improvisatie 29 (1914)
– Schilderen met witte rand (1926)

Workshop Kandinsky

In september 2022 verzorg ik een workshop over deze inspirerende kunstenaar. De workshop is via zoom. Je ontvangt van mij een link en je kan aanschuiven! Je ontvangt een replay van de workshop zodat je die zo vaak kan herhalen als je wilt. De tips en truukjes die ik deel kan je in al je teken- en schilderwerk toepassen. De workshop is geschikt voor iedereen die graag wat creatiever wil zijn, voor beginners en gevorderden dus. In deze workshop staat het improviseren centraal, net zoals sprookjes en kleur.

Heb je nog vragen? Mail me dan vooral! In de facebookgroep die bij mijn cursussen hoort, kan je altijd je vragen stellen. Ik geef er zo snel mogelijk antwoord op om het creatieve proces voor jou zo fijn mogelijk te maken. Het gaat niet om het eindresultaat, maar om het doen, het durven, het loslaten. Dat levert veel meer op dan alleen een mooi schilderij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *