Creatieve tijd voor jezelf

vragen over creativiteit


(online) tekencursus
(online) kunstworkshops
VIP traject

nooit te oud om te leren

Nooit te oud om te leren

Je bent nooit te oud om te leren is voor mij een waarheid als een koe. In januari 2022 werd ik met de ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis. Ik kon niks meer: niet meer praten, bewegen of lopen. Heel beangstigend was dat. De oorzaak: migraine. Ik had al gemerkt dat het veel erger was geworden, en was nog in overleg met de huisarts voor (wederom) een doorverwijzing naar de neuroloog voor deze lastige, ingrijpende aandoening. In ons hectische gezin en met mijn hectische werk is het niet altijd even makkelijk om zo veel pijn te hebben. De aftocht naar het ziekenhuis was het gevolg van maar door …. en door … en doorgaan.

Een lang en ingrijpend onderzoekstraject volgde (en is nog bezig). Er werd chronische migraine vastgesteld en ik kom in aanmerking voor het laatste redmiddel: cgrp remmers. Kleine maar: je komt daar pas voor in aanmerking als al het andere aan medicijnen, behandelingen enz niet helpt. Inmiddels is dat wel zo ongeveer vastgesteld en is het wachten op de laatste stap, die hopelijk ergens in het begin van 2023 zal worden uitgevoerd. Die remmers, dus.

Voor de zoveelste keer heb ik mijn leven (werk en privé) onder de loep genomen om het voor iedereen zo prettig mogelijk te houden, maar natuurlijk ook voor mezelf. Net zoals ik dat deed na de diagnose (chronische) depressie, autisme en PTSS. Het is wat het is, zeg ik altijd maar, en ik maak er het beste van. Veel meer kan ik niet doen. Zoveel mogelijk werk uitbesteden en kiezen voor de krenten in de pap (ik moet wel zeggen: ik ben niet dol op pap en vind rozijnen lekkerder dan krenten).

Je bent nooit te oud om te leren

Dat leren geldt trouwens niet alleen voor mij. Ook mijn omgeving leert mee. Wat het inhoudt, hoe je ermee kan gaan en wat wel en niet handig is. Is dat erg? Nee, ik denk het niet. Het hoort bij het leven en het geeft alleen maar meer bagage om om te gaan met lastige omstandigheden.

Ik kijk veel meer naar wat ik wél kan dan naar wat ik niet kan. Alhoewel deel zes van mijn succesvolle romans van de de C-serie in de steigers staat, lukt schrijven niet. Wat wel gaat, het tekenen en schilderen en het geven van (online) workshops. Korte piekmomenten waar ik van geniet en waar ik energie van krijg. Met dank aan enkele medeondernemers heb ik gekeken hoe ik dat nog meer vorm kan geven, bijvoorbeeld door een creatief VIP traject. Alleen het idee al maakt me blij en gelukkig.

Feest! 50 jaar!

En nu is het feest. Over een week (16 september) word ik vijftig. VIJFTIG!! Alhoewel ik me nog 15 voel is het echt zo ver. Ik blijf het een mirakel vinden. Als je dit blogje helemaal hebt gelezen, snap je dat vast! Met mijn familie en gezin vier ik een klein feestje. Meer kan niet op dit moment door al die lastige omstandigheden. Dat geeft niet, het is goed. Maar …

Ik wil het feest dan ook graag met jullie vieren. Hoe? Ik geef de komende werkdagen elke dag een boek van mij weg, tot mijn verjaardag. Welke je krijgt, is een verrassing! Je mag zo vaak meedoen als je wilt door een berichtje onder dit blog achter te laten. Elke dag dat je dat doet, loot je mee. Als je mijn boeken al hebt, mag je ook iemand anders ermee verrassen. Dat is aan jou. Ik geef dus in totaal zes boeken weg en het begint vandaag. Je kan dus nu meteen al een reactie achterlaten onder dit blogje.

En gelukkig ben ik nooit te oud om te leren. Jij?

creatieve vip

54 gedachten over “Nooit te oud om te leren”

 1. lieve Esther, alweer 50! Maar met de instelling van een jonge geit! Wat fijn dat je jouw verjaardag in elk geval met je gezin mag vieren. Verder hoop ik op veel kaarten voor jou.

  Veel liefs, Sandarijn

 2. Marlies Vaz Nunes

  Ik hield op mijn 50ste verjaardag ook een klein feestje met vier vriendinnen. We maakten een wandeling samen, lachten tot de tranen over onze wangen liepen en aten ‘s avonds samen een maal. Ik hoop dat jij ook een onvergetelijke verjaardag zult hebben!

 3. Lieve Esther

  Alvast gefeliciteerd met je verjaardag geniet van de voorpret en geef er een invulling aan die bij je past. Ik ken je als schrijver en enthousiaste uitgever met als hoogtepunt de C serie. Ik kijk ook uit naar deel 6 maar heb geduld. Eerst kom jij aan de beurt. Ik geniet van de boeken en ben elke keer weer verrast over hoe je het doet allemaal lieve groet Diane

 4. Linda Oversluizen

  Beste Esther.

  Van harte gefeliciteerd alvast vandaag aan jou.
  Wat ongelooflijk leuk dat je anderen blij wilt maken met jou verjaardag

  Groet Linda

 5. Hey Esther,

  Een halve eeuw, wat klinkt dat indrukwekkend! Alvast heel erg gefeliciteerd en geniet ervan met je gezin. Een feestje, hoe klein misschien ook, met de liefste mensen om je heen is toch geweldig!
  Ik vind het bewonderenswaardig hoe jij omgaat met de dingen die op je pad komen. Petje af!

  Liefs Ellen

 6. Hallo Esther,
  Alvast van harte gefeliciteerd ondanks alles hoop ik toch op een klein feestje met je gezin.
  Dat het in 2023 beter met je mag gaan .
  Super dat je ondanks alles dit doet dat vergt moet en veel kracht.
  Heel veel sterkte van mij wilma

 7. Lieve Esther, ja 50, ik zag er als een berg tegen op, maar was toch ook wel heel blij dat ik het werd. Ik weet ook dat het niet voor iedereen weggelegd is, dus meid ga ervan genieten met je gezin en geniet van het leven. Alvast een super verjaardag toegewenst xx

 8. Lieve Esther

  Mijn hobby heeft mij laten uitgroeien tot beeldend kunstenaar. Mijn ziekte heeft me de waarde van het leven laten beseffen. Leren omgaan met de gebreken. Opnieuw Vertrouwen leren hebben in mijn lijf… ik leer ieder dag meer over mezelf en de mensen om me heen
  Denk dat dat ook de betekenis is van het leven.
  Leren dat je je tijd zoveel mogelijk probeert te genieten hier.
  En je weet met 50 begint het leven pas…
  Dus bereid je maar voor😉
  Knuffels

 9. Alvast van harte gefeliciteerd met deze 50e mijlpaal! Ik wens je nog vele creatieve en inspirerende jaren.
  Met vriendelijke groeten Eli Kuijper

 10. Wat een verhaal Esther. Heel veel sterkte met de behandeling en hoop dat die aan mag slaan.
  Voor nu ook proficiat met je 50e verjaardag. Doet geen pijn😂😂. Ik heb dit jaar de 60 aangetikt en ben nu pensionado. Hiervoor kende je me van Sylviabekend maar nu ik niet meer werk met mijn volledige naam.
  Sterkte en maak er toch een feestje van.
  Groetjes Sylvia

 11. De felicitatie komt op een andere manier. Maar op met Rowwen Heze te spreken (vrij vertaald): het is niet te zien, maar het is echt waar, deze meid is bijna 50 jaar 😉 Ik ben blij je te kennen en wens je meer geluk.

 12. Lieve Esther,
  Alvast van harte gefeliciteerd en een hele fijne verjaardag met je dierbaren.
  Je bent een creatieve duizendpoot die zich niet laat stoppen daarin. Knap, hoor, hoe jij dat doet.
  Nooit te oud om te leren, leren, het is zo leuk.
  Lieve groetjes, Elly

 13. Hoofdpijn en migraine zijn zo naar! Ik vind het zelf ook naarder dan andere lichamelijke zaken. Hoewel ik, gelukkig, niet ernstig veel lichamelijk zaken heb meegemaakt, vond ik het in de rolstoel zitten tijdens mijn zwangerschappen omdat ik zoveel bandenpijn had, minder erg dan mijn periode erge hoofdpijn/migraine. En ik heb me weleens afgevraagd of ik de periode dat ik tegen kanker vond niet ook makkelijk vond dan die periode erge hoofdpijn … Want toen kon ik heel lang niets … Bij mij is het grotendeels voorbij en dat had ik jou ook zo gegund!
  Ik vind het knap aan jou dat je toch altijd het leven blijft vieren, iets wat ik zelf ook altijd zoveel mogelijk doe.
  Ik hoop dat vrijdag ook een fijne dag wordt voor je. En dat er nog vele fijne dagen zullen volgen!

 14. Als je zo beperkt bent in het dagelijks leven, is het heerlijk wanneer je af en toe ineens even dingen kunt doen waar je blij van wordt! Ik wens je heel veel van dat soort momenten het komende jaar, hoop dat de nieuwe medicijnen werken voor je!

 15. Hoi hoi!

  Alvast gefeliciteerd met je verjaardag. Proost op het leven is het motto bij mij in de familie ;). (Met een taartje erbij is het helemaal feest).

 16. Hallo,

  Alvast hartelijk gefeliciteerd en een fijne verjaardag gewenst. Hoop dat je nog heel veel kaarsjes van tientallen taartjes mag uitblazen.

  Groetjes van Cora en een pootje van Boris, Sjakie, Ties, Saartje en Jake.

 17. Wat geweldig dat je 50 wordt Esther 🎉
  Bijzonder dat het jou steeds lukt om nieuwe wegen te vinden meldingen die wél kunnen. Heel veel succes daarbij.
  Lief dat je het op deze manier ook samen met ons wilt vieren.

 18. Wat geweldig dat je 50 wordt Esther 🎉
  Bijzonder dat het jou steeds lukt om nieuwe wegen te vinden met dingen die wél kunnen. Heel veel succes daarbij.
  Lief dat je het op deze manier ook samen met ons wilt vieren.

 19. Nog 1 nachtje slapen…dan staan de sara’s voor je deur. Welkom bij de club.
  Blijf positief! Echt het helpt, maar is soms ook zo moeilijk. En ja, we hebben allemaal onze tegenslagen waar we mee moeten leren dealen!
  Geniet morgen van een mooie dag, laat je lekker verwennen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *