Creatieve tijd voor jezelf

vragen over creativiteit


(online) tekencursus
(online) kunstworkshops
VIP traject

Suzanne Valadon

Suzanne Valadon: voorvechter van vrouwenrechten

In het tweede creatieve jaar staat de laatste online workshop in het teken van Suzanne Valadon. Alle informatie over deze workshop komt in de cursusomgeving. Als je meedoet aan de workshop, krijg je toegang tot het lesmateriaal over Suzanne Valadon. De workshop wordt gegeven via Zoom en is geschikt voor iedereen! Bestel de workshop hier.

Suzanne Valadon is een van de meest invloedrijke vrouwelijke kunstenaars van de 19e en 20e eeuw. Ze werd geboren in 1865 en was een Franse schilderes, tekenares en prentkunstenares. Ze staat bekend om haar schilderijen van vrouwelijke naakten en haar gebruik van levendige, felle kleuren. Valadon was een echte vernieuwer en haar werk was enorm invloedrijk voor de Impressionisten en Post-Impressionisten.

Suzanne Valadon

Ze was een van de eerste vrouwelijke kunstenaars die toegelaten werd tot de Société Nationale des Beaux-Arts, en de eerste vrouw die vertegenwoordigd werd bij de beroemde Parijse kunsthandelaar Ambroise Vollard. De kunstwerken van Valadon zijn zeer gewild en haar werken zijn tentoongesteld in galeries en musea over de hele wereld.

Suzanne Valadon

Haar werken worden gekenmerkt door hun gebruik van levendige kleuren, dynamische penseelvoering en gedurfde composities. Ze schilderde vaak vrouwelijke naakten en haar werken staan bekend om hun sensualiteit en emotie. Valadons kunstwerken worden niet alleen bewonderd om hun esthetiek, maar ook om hun sociale betekenis.

Valadon, die onwettig werd geboren, was een groot voorstander van vrouwenrechten, en haar werken worden gezien als een symbool van vrouwenemancipatie. Haar werken tonen een sterk verlangen om vrouwelijke schoonheid, kracht en onafhankelijkheid weer te geven. Valadons leven en werken zijn zowel inspirerend als invloedrijk, en haar kunstwerken zijn een geweldig voorbeeld van de kracht van kunst om een statement te maken. Of je nu een fan bent van Impressionisme en Post-Impressionisme, of een vrouw op zoek naar inspiratie, de kunstwerken van Valadon zullen zeker boeien en inspireren.

De opbouw van de schilderijen

De werken van Valadon bevatten vaak elementen van de avant-garde, zoals kubisme, fauvisme en expressionisme. Ze stond ook bekend om haar portretten en naakten, waarin vaak sterke vrouwelijke onderwerpen voorkomen. De werken van Valadon stonden ook bekend om hun gedurfde gebruik van lijn en kleur en hun unieke composities.

De werken van Valadon worden beschouwd als enkele van de belangrijkste en invloedrijkste van de late 19e en vroege 20e eeuw. Haar werken zijn tentoongesteld in galeries en musea over de hele wereld, waaronder het Louvre en het Metropolitan Museum of Art in New York. Ze was ook een van de weinige vrouwelijke kunstenaars die te zien was op de beroemde “Les XX” tentoonstelling in Brussel in 1890. Tegenwoordig wordt Valadon gevierd als een van de belangrijkste en invloedrijkste vrouwelijke kunstenaars van haar tijd.

Haar kunstwerken worden nog steeds bewonderd en gewaardeerd door kunstliefhebbers, en haar werken behoren tot de meest gezochte en dure kunstwerken ter wereld. Haar nalatenschap leeft voort in het werk van andere vrouwelijke schilders, die geïnspireerd blijven door haar gedurfde en levendige kleurgebruik en haar unieke benadering van de schilderkunst.

Beroemde schilderijen van Suzanne: de blauwe kamer

De Blauwe Kamer is een olieverfschilderij met een vrouwelijk naakt, liggend op een bed van helderblauwe lakens. Valadon gebruikte een verscheidenheid aan kleuren in dit schilderij, van het levendige blauw van het beddengoed tot het delicate roze van de huid van de vrouw. Dit schilderij is niet alleen mooi, maar brengt ook een gevoel van kwetsbaarheid en kracht over.

Valadons gebruik van kleur en compositie in dit schilderij is wat het zo bijzonder maakt. Het schilderij heeft een droomachtige kwaliteit, en de kleuren worden gebruikt om de kijker naar binnen te trekken en een gevoel van intimiteit op te roepen. Het schilderij heeft ook een sterk gevoel van beweging, want het lichaam van de vrouw is in een ontspannen en comfortabele houding.

De Blauwe Kamer is een van Valadons meest iconische werken, en het is gereproduceerd en tentoongesteld in vele vooraanstaande kunstgaleries over de hele wereld. Het is geprezen om zijn schoonheid en zijn vermogen om kijkers te boeien. Voor vrouwen is De Blauwe Kamer een ongelooflijk voorbeeld van hoe kunst gebruikt kan worden om gevoelens, emoties en ideeën uit te drukken.

Dit schilderij herinnert ons aan de kracht van kunst en het belang van het verkennen van onze eigen creativiteit. Het herinnert ons eraan dat kunst een krachtig instrument is dat gebruikt kan worden om te communiceren, te creëren en te inspireren. Als je op zoek bent naar een kunstwerk van Valadon dat zeker zal inspireren, dan is The Blue Room een uitstekende keuze. De unieke mix van kleuren, compositie en beweging maken het tot een tijdloze klassieker die kijkers nog jaren zal blijven boeien.

De brug bij Courbevoie

Een ander bekend werk van haar is getiteld “De brug bij Courbevoie”. Het werd geschilderd in 1881 en is een van de meest herkenbare kunstwerken ter wereld. Het schilderij toont een brug die de Seine overspant, met in het midden een vrouw en op de voorgrond een vissende man. Het schilderij is een treffend voorbeeld van Valadons gebruik van kleur, lijn en perspectief. Het schilderij heeft een droomachtige kwaliteit en omvat een gevoel van rust en sereniteit. Valadon was niet vreemd aan het vastleggen van de schoonheid van de natuur en het dagelijks leven in haar kunst en dit schilderij is daarop geen uitzondering. Het schilderij is ook een voorbeeld van Valadons gedurfde kleurgebruik en haar beheersing van licht en schaduw.

De gele jurk

De Gele Jurk is een schilderij van een vrouw die een felgele jurk draagt, die opvalt in de felblauwe achtergrond. Valadon werd geïnspireerd door de schoonheid van de natuur, en ze wilde het licht en de beweging die ze in haar omgeving zag vastleggen. Het schilderij heeft een bijna abstracte kwaliteit die de beweging van de vrouw benadrukt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *