Creatieve tijd voor jezelf

vragen over creativiteit


(online) tekencursus
(online) kunstworkshops
VIP traject

Wat mij blij maakt

Wat mij blij maakt – hoe ik mezelf gelukkiger maak

Doordat er op dit moment veel speelt, kijk ik extra goed naar wat mij blij maakt. Soms vraag ik me echt wel eens af of het allemaal goed gaat komen. Chronische depressie, chronische migraine, PTSS en autisme zijn een lastige combi. Ik denk dan ook wel eens dat er in mijn hoofd een klein aanlegfoutje is gemaakt, dat kan toch bij niet anders he ;). Maar geen probleem. Ik maak van mijn ‘zwakte’ mijn ‘sterkte’. Ik schreef al eerder: autisme heeft vele voordelen, zoals beter out of de box kunnen denken, perfectionisme en creativiteit. Ik probeer er altijd het beste van te maken. Al valt dat soms niet mee.

Depressie: een nieuwe dip?

Hoe het werkt met een (chronische) depressie blijft lastig uitleggen. Dat de kans heel groot is dat het nooit meer overgaat en ik er de rest van mijn leven rekening mee moet blijven houden: medicijnen moet slikken en mijn crisissignaleringsplan naleven. Letten op wat ik wel of niet doe, om de planning behapbaar te houden. Natuurlijk maakt de migraine het niet makkelijker en de lastige behandelmogelijkheden maken me echt wel eens moedeloos.

Regelmatig krijg ik tips van mensen om me heen tegen de migraine en de depressie, zeker ook weer na de blauwe maandag van januari. Ik kreeg een link doorgestuurd van een pagina met zes manieren om uit je depressie te komen zonder medicijnen. Een goed artikel. Waarvan ik alles al heb gedaan. Toch is het goed om een reminder te krijgen, alles wat helpt weer eens op te frissen of wat extra aandacht te geven.

Wat mij blij maakt

Om van de depressie af te komen, heb ik al veel gedaan. Een dieet, mijn eetpatroon omgegooid, beweging, therapie, erover praten. Alles helpt en door mijn autisme en doorzettingsvermogen lukt het ook vrij aardig om het te handhaven. Wat echt heel belangrijk is, is het patroon van negatieve gedachten doorbreken. Ik doe dat door elke dag te kijken wat mij blij maakt. Dat doe ik al heel bewust vanaf de opname in de GGZ kliniek, nu al weer meer dan vijf jaar geleden. Maar ik maak het nog concreter. Omdat ik het nodig heb. Wie weet jij ook wel. Dus denk er elke dag eens over na: wat maakt jou blij? En zoek het dan vooral in de kleine, misschien wel vanzelfsprekende dingen. Kijk toch eens wat een mooie collectie dat is!

De knoppen in de magnolia

Mijn lieve haantjes Alice (links) en Nya.
Koffie drinken met mijn man
Een lief kaartje in de bus
Een roodborstje voor het raam

Een lastig besluit

Ik nam een lastig besluit. Ik ga niet meer dan tien boeken uitgeven dit jaar bij mijn uitgeverij. Liever meer kwaliteit dan kwantiteit. Het was een lastig besluit, maar wel een die goed voelt. Ik ga zelf geen boek schrijven dit jaar, maar wel een aantal boeken afmaken waaraan ik bezig was. En verder ontwikkelen aan de cursus boekmarketing, waarvoor ik een hele nieuwe opzet heb gemaakt. En het is goed als ik minder doe. Want zelfs dan doe ik genoeg.

Wat mij blij maakt

Door te kijken naar wat me blij maakt, kijk ik naar wat goed gaat, de mooie, positieve dingen van het leven. Dat verlies ik namelijk makkelijk uit het oog. Elke keer als ik de foto’s terugzie die ik heb gedeeld, word ik weer blij. En dat is een stuk beter voor mij. Voor jou vast ook. Dus doe je met me mee? Wat maakt jou blij? Uiteraard mag je het delen onder mijn blog. Ik ben benieuwd, wie weet inspireert het mij weer. Zo helpen we elkaar om de wereld wat mooier en beter te maken. Ik houd ervan.

2 gedachten over “Wat mij blij maakt – hoe ik mezelf gelukkiger maak”

  1. Een goed initiatief, Esther.
   Wat mij blij maakt is mijn aquareldoos. De beste aanschaf sinds tijden …
   Als ik de doos open en al die mooie kleurtjes zie, word ik daar happy van. Vooral wanneer ik die dag tijd heb om er wat mee te doen.
   P.s.: ik wil wel een foto meesturen, dan krijg je een idee. Het passe-partout dat je gebruikt vind ik ook heel leuk. Kunnen wij dat ook gebruiken?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *