Creatieve tijd voor jezelf

vragen over creativiteit


(online) tekencursus
(online) kunstworkshops
VIP traject

pinksterbloem

Natuurweetjes: pinksterbloem

Wist je dat de pinksterbloem nooit met pinksteren bloeit, maar altijd eind april? Alhoewel het dit jaar zo koud is dat het vast veel later was. De bloem is lichtroze en de steel is vaak 50 cm lang. De pinksterbloem hoort tot de familie van de kruisbloemen en heeft vier blaadjes per bloem. Het is een tweeslachtige bloem en heeft dus een stamper en meeldaden.

Waarom de pinsterbloem zo heet? Waarschijnlijk omdat de eerste bloemen bloeien als de jonge koeien (pinken) voor het eerst naar buiten gaan. Geweldig gezicht is dat trouwens, zo blij als ze dan zijn!

Voorkomen van de pinksterbloem

De pinksterbloem kwam veel voor in Nederland en België. Helaas is dat tegenwoordig een stuk minder, alhoewel ze kunnen bloeien in grasland, moeras en bossen. Gelukkig wordt er wel weer wat meer aandacht besteed aan ruimte voor bloemen, omdat deze heel belangrijk zijn voor de insecten. Daarom laat ik ook bij de tekening van de dag regelmatig bloemen terugkomen: ze zijn mooi en belangrijk. Ook in het creatieve jaar komen veel bloemen voor.

Vroeger werden er geneeskrachtige eigenschappen toegedicht aan de pinksterbloem. Omdat ze veel vitamine C bevatten, werden ze gebruikt tegen voorjaarsmoeheid. Handig.

Esthers creatieve school

Voor wie graag bloemen wil leren tekenen: één van de modules van mijn techniek cursus behandelt dat onderwerp. De cursus start na de zomer, maar inschrijven kan al. Hier kan je alle cursussen zien van mijn creatieve school.

pinksterbloem

Wil je meedoen aan mijn gratis workshop? Schrijf je dan hier in

Inschrijving gratis workshop

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *