Creatieve tijd voor jezelf

vragen over creativiteit


(online) tekencursus
(online) kunstworkshops
VIP traject

voorkomen van tekenangst

Tekenangst voorkomen, drie tips

Ik geef nu al meer dan 10 jaar teken- en schilderworkshops en vaak hoor ik dat mensen last hebben van tekenangst. Ze durven niet te tekenen omdat vroeger, vaak al in de eerste schooljaren, iemand tegen hen heeft gezegd dat ze niet goed kunnen tekenen. Zo’n opmerking maakt zo veel indruk dat ze tientallen jaren later nog altijd geen potlood op durven pakken. Ik kan niet tekenen, zeggen ze. Vaak voegen ze daaraan toe dat ze het wel graag zouden willen, maar ja, ze kunnen het niet, toch?

Tekenangst, wat kan je er aan doen?

Zo jammer, vind ik dat. In een eerder blog schreef ik al wat het tekenen en schilderen mij oplevert: heel veel. Als dat voor mij zo is, zal het zeker voor een ander ook zo zijn. Iemand laat zich tegenhouden door ‘iets’ wat ‘iemand’ lang geleden heeft gezegd. Daar gaan we wat aan doen. Mijn tips.

Tip 1. waarom wil je tekenen?

Tekenen is ontspannend. Het maakt je hoofd leeg en geeft ruimte. Niet iedereen hoeft illustraties te maken voor een boek of een tijdschrift. Het mag ook gewoon fijn of ontspannen zijn zonder dat je er een prijs voor in de wacht moet slepen. Dat is zeker voor het begin al een mooi uitgangspunt, en wie weet waar het schip strandt.

Tip 2: wat maakt het uit?

Wat maakt het uit wat een ander van jouw tekenwerk vindt als je puur voor jouw lol tekent? Helemaal niks toch? Jij hebt fijn je creatieve tijd voor jezelf, je komt tot rust en pept je humeur op met voor jou fijne kleuren en pennen. Dat is het allerbelangrijkste: dat het voor jou fijn en goed is!

Tip 3: leg dat innerlijke stemmetje het zwijgen op

Dat stemmetje in je hoofd dat zegt dat je niet kan tekenen, dat je het nooit zal leren, enz, is een hardnekkige. Wees je bewust van dat stemmetje en negeer het. Of praat terug: het kan me lekker niks schelen wat jij ervan vindt. Ik zit lekker te tekenen en daar gaat het om. Herhaal dat vaak en je zal zien: het wordt minder.

Tip 4: teken vaker

Hoe meer je tekent, hoe makkelijker het wordt. Maak elke dag wat creatieve tijd voor jezelf om wat te oefenen op een hoekje van de krant of een filterzakje van de koffie. Houd daarbij rekening met de bovenstaande drie tips.

Tip 5: maak het makkelijk

Mijn jongste zoon vroeg of ik al een nieuwe opdracht had voor de online tekencursus die ik geef. Ik zei dat ik er aan dacht om ze een sneeuwman te laten tekenen. Makkelijke vormen en snel resultaat. Ik liet hem 3 seconden een plaatje zien van een sneeuwpop en vroeg of hij die wilde tekenen. Het resultaat is dit. Hij had niet alleen zijn versie van de sneeuwman getekend, maar ook zijn fantasie gebruikt om een eigen voorstelling te maken van de sneeuwman. Zo werkt het. Eerst de basis, dan uitbreiden.

Teken een sneeuwman

Voor wie durft maakte ik een uitleg over het tekenen van een sneeuwpop. Die kan je hier downloaden. Laat hem vooral zien! Het is jouw sneeuwpop! Jij hebt er, hoop ik, plezier aan beleefd om hem te tekenen. Succes! En als je meer tekenervaring wilt opdoen, schrijf je dan in voor het creatief jaar. Moet jij eens zien hoe je in een jaar vooruit gaat! Deze maand staat in het teken van de kunstenaar Hundertwasser. Inschrijven kan hier. We zijn al begonnen, maar je kan op elk gewenst moment aansluiten. Elke maand is er een live online tekenworkshop en er is ondersteuning van mij in de facebookgroep die bij de cursus hoort.

Download het werkblad hier

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *