Creatieve tijd voor jezelf

vragen over creativiteit


(online) tekencursus
(online) kunstworkshops
VIP traject

zwart en wit kleurplaat

Een kleurplaat in zwart en wit

Naar aanleiding van de nieuwsbrief die ik heb verstuurd, ontving ik een vraag van Miriam die mooi aansluit bij wat ik vandaag met jullie wil delen, een kleurplaat in zwart en wit. Ben je nog niet ingeschreven voor mijn nieuwsbrief? Inschrijven kan hier. Je ontvangt vele leuke verrassingen, de eerste al binnen drie dagen.

zwart en wit

Miriam vroeg mij wat zwart en wit dan wel zijn, als het geen kleuren zijn. Dat klopt inderdaad. Zwart en wit zijn geen kleuren. Wit is licht en zwart is gebrek aan licht. Zo simpel is het. Bij wit worden alle kleuren met elkaar vermengd. Bij verf werkt dat trouwens niet zo. Je kan niet alle kleuren bij elkaar gooien in de verwachting dat je dan witte verf krijgt. Een als wit waargenomen voorwerp reflecteert alle het licht dat erop valt in gelijke mate en wordt dan waargenomen als wit.

Nou, ik hoop dat ik het duidelijk heb uitgelegd. De tegenstelling in zwart en wit is wel mooi, vind ik. Speel er ook eens mee als je aan het schilderen of tekenen bent. Maak vlakken zwart en laat andere stukken wit. Wat doet het met jouw werk? Pas het eens toe in bovenstaande kleurplaat. Die kan je uitprinten en inkleuren of schilderen. Krijt gebruiken kan natuurlijk ook. In alle kleuren, en in zwart en wit.

Ik ga weer snel verder, want ik ben met heel leuke dingen bezig voor de nieuwsbrieflezers. Nog niet ingeschreven? Snel doen! Heb je een vraag voor mij? Laat het me weten in een reactie.

Fijne dag en veel groeten van Esther

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *