Creatieve tijd voor jezelf

vragen over creativiteit


(online) tekencursus
(online) kunstworkshops
VIP traject

vijf voordelen van creativiteit

5 positieve effecten van creativiteit

Omdat creativiteit heel belangrijk is, geef ik 5 positieve effecten van creativiteit. Vanaf de geboorte van mijn kinderen in 2005 en 2006 is creativiteit een steeds grotere rol gaat spelen in mijn leven. Ik ben een techneut (HTS Civiele techniek en TU Technische Bedrijfskunde afgerond) en kan dus goed abstract denken. Een en een is twee. Bij de geboorte van mijn kinderen merkte ik dat behoefte had aan andere vaardigheden. Door mijn bedrijfsarts maakte ik kennis met creatieve therapie. Dat was een kennismaking die heel belangrijk bleek en mij kon helpen op veel moeilijke momenten. Inmiddels werk ik als uitgever, illustrator en heb ik vele workshops gegeven. Op dit moment vinden die met name online plaats, wat verrassend goed werkt.

5 positieve effecten van creativiteit

Omdat creativiteit heel belangrijk is, geef ik 5 positieve effecten van creativiteit.

 • Het zorgt voor ontspanning en kan je stemming positief beïnvloeden.
 • Het vermindert het stressniveau doordat je de stresscyclus doorbreekt.
 • Je vergeet pijn en je gaat minder piekeren.
 • Het verbetert je concentratie: je bent ergens mee bezig waar je je volkomen op focust. Dit werkt door in andere activiteiten.
 • Het geeft je een gevoel van vrijheid omdat je kan creëren wat jij wilt.

Wat is creativiteit?

Volgens het woordenboek is creativiteit het ‘scheppende vermogen’. Dat is dus heel breed: schilderen, tekenen, schrijven, koken, tuinieren zijn allemaal creatieve uitingen. Meer zakelijk is creativiteit het vinden van een oplossing voor problemen.

Jonge kinderen durven heel veel qua creativiteit, ze voelen geen druk. Rond de pubertijd verandert dat helaas. Zelf heb ik twintig jaar lang niet getekend of geschilderd, totdat ik kennis maakte met creatieve therapie. Sindsdien is creativiteit een belangrijk deel van mijn leven gaan uitmaken en deel ik mijn kennis en ervaring op dat gebied met veel plezier. Het heeft me geholpen in de weg uit de depressies en om mijn autisme te kunnen handelen.

Het is dus zeker niet alleen voor kinderen. Ook voor volwassenen heeft het heel veel voordelen. Ik ben niet creatief, hoor ik vaak. Een aantal van die mensen hebben toch de stap naar creativiteit durven zetten en doen mee aan een van mijn tekencursussen of aan de tekening van de dag, tot hun (en mijn) grote plezier!

Het is voor iedereen fijn en belangrijk om creatief te zijn. Al merk je slechts één van de voordelen die ik noem: alles is meegenomen!

Hoe kan je aan de slag gaan met creativiteit?

Je hebt niet veel nodig om creatief te zijn. Wat tijd, een papier en een pen zijn voldoende. Op mijn website geef ik heel veel ideeën en mogelijkheden om meer creativiteit toe te laten. Kijk of er ergens een doos kleurpotloden in de kast ligt, of een tube verf, en gebruik dat in jouw kunstwerk. Je hoeft echt geen hoge kosten te maken om creatief bezig te zijn. Sterker nog: het is alleen maar leuk om creatief te zijn met wat je in huis hebt.

Kijk bijvoorbeeld eens naar een kleurplaat.
Ga aan de slag op je balkon of in de tuin.
Maak een puzzel.
Bedenk een affirmatie (positieve gedachte) die jou helpt.
Doe mee met de tekening van de dag.
Bekijk eens een stap voor stap tekening die ik voor je heb gemaakt.

5 tips voor meer creativiteit

Tips voor succes met creativiteit

Tijd maken voor meer creativiteit heeft zo veel voordelen! Begin eens met een kwartier per week om te kijken hoe je dat ervaart. Je kan het langzaam opvoeren. Doe bijvoorbeeld mee met de tekening van de dag. Elke dag geef ik een kleine tekenopdracht.

Veelgestelde vragen over creativiteit

 • Hoe kan ik tekenen of schilderen makkelijker maken?
  •            Wees vooral niet te streng voor jezelf.
 • Hoe kan ik tijd maken om creatief te zijn?
  •             Antwoord op korte alinea’s
 • Wat levert het me op om creatief te zijn?
  •            Meer ontspanning, meer focus, een rustiger hoofd. minder stress en nog veel meer. Het is het proberen waard. Leg de lat niet te hoog om er meer plezier aan te beleven. Je leert omgaan met tegenslagen, als er eens iets ‘mislukt’, in ieder geval wat jij als mislukt beschouwt.
 • Ik kan niet tekenen, wat nu?
  •             Iedereen kan tekenen, vind ik. We zijn vaak zo streng voor onszelf. Niet iedereen is een Hundertwasser of een Matisse, maar daar gaat het ook niet om. Het gaat erom dat je de positieve effecten van tekenen ervaart. Daarvoor hoef je niet goed te kunnen tekenen, maar is het wel handig als je eraan begint. Bijvoorbeeld met één van mijn tekenvoorbeelden. Hoe meer je tekent of schildert, hoe meer vertrouwt je ermee raakt en hoe fijner het wordt!
 • Zijn die tekencursussen van jou niet veel te moeilijk?
  •             Nee, iedereen kan daaraan meedoen. Het is leuk voor kinderen en volwassenen. Dit zeggen de deelnemers: Dat mijn creatieve workshops zo ontspannen zijn, ook door mijn rustgevende stem. En dat ik help om lol te hebben, ondanks het resultaat. Dat laatste is zo belangrijk! Als je het resultaat los kan laten, wordt het een stuk leuker en fijner.

Het laatste wat je moet weten over creativiteit

Het is heerlijke en fijn om tijd te maken voor creativiteit. Het levert veel op, zoals ontspanning en rust in je hoofd.

Doe eens mee met een creatieve maand! Via deze link kan je je inschrijven voor de meest recente creatieve maand. Die begint altijd rond de eerste van elke maand.

Elke week verstuur ik een leuke verrassing aan de volgers van mijn creatieve tips. Schrijf je snel in!

Ja, ik schrijf me in voor de leukste tips en verrassingen!

Schrijf je in voor de leukste creatieve tips en verrassingen

Regelmatig verstuur ik een e-mail vol tips en gratis verrassingen. Schrijf je snel in!inspirerende tekenworkshop

1 gedachte over “5 positieve effecten van creativiteit”

 1. Pingback: Ik laat los... - Jolanda Pikkaart

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *