Creatieve tijd voor jezelf

vragen over creativiteit


(online) tekencursus
(online) kunstworkshops
VIP traject

tips voor je eigen groentetuin

Tips voor een eigen groentetuin: 5 maal meer succes!

Omdat creativiteit gaat over meer dan schilderen of tekenen, geef ik in dit blog tips voor een eigen groentetuin. Ook een van de groot grutters deelt weer van die lieve, kleine plantenpotjes uit, dus het is een mooi moment om ermee te beginnen.

De voordelen van een eigen groentetuin

Het heeft een aantal voordelen om dit te doen.

  • Met je handen in de aarde is heel rustgevend en kalmerend. Het brengt je letterlijk even terug bij jezelf en de natuur.
  • Het is ook heel mooi om het proces van groei te bekijken. De eerste groene sprietjes die boven de grond uitkomen zijn een feestje waard, vind ik tenminste. Ik ben altijd blij als het me lukt om zaadjes tot leven te wekken.
  • Jij kiest waar je de zaadjes of plantjes koopt. Je weet of ze biologisch zijn, mocht je dat belangrijk vinden.
  • Bovendien kan je ze zonder schadelijke stoffen laten groeien, zoals bestrijdingsmiddelen.

Tip 1. Begin met een kleine groentetuin

Hoe tegenstrijdig het ook klinkt: voor een groentetuin heb je niet perse een tuin nodig. Ik heb de vensterbank in de keuken vol staan met potjes zoals venkel en tomaat. Vorig jaar had ik een goede opbrengst: veel tomaten en zelfs een paprika (dat is best knap omdat die normaal in een warm klimaat groeien). Als de plantjes groot worden, zal je ze wel even om moeten potten in een grotere pot met verse aarde. Zet ze niet te snel buiten als je ze altijd binnen hebt gehad, ze moeten dan even wennen.

Tip 2. Wees geduldig

Ik geef eerlijk toe dat het van mij ook niet bepaald een kernkwaliteit is, geduld. Ik kijk de zaadjes het liefst de grond uit. Het schijnt wel goed te zijn voor planten als je ertegen praat, zegt men, maar ze de grond uit kijken voegt weinig toe ;). Als je de grond licht vochtig houdt en de aanwijzingen op mijn checklist volgt, is er zeker een kans dat het gaat lukken om straks je eigen groenten te eten.

Tip 3. Doe het samen

De natuur is zo mooi en knap. Hoe bestaat het dat uit zo’n klein zaadje een enorme plant groeit? Bijvoorbeeld de komkommer of de pompoen wordt enorm. Zo knap, vind ik. Mocht je dus klein betuind zijn, kies die dan niet. Schakel je gezinsleden of buurtgenoten in bij je groentetuin, met name jeugd. Ook voor hen is het enorm leerzaam om dit groeiproces te zien zodat ze kunnen leren waar het eten vandaan komt. Ik begreep dat dat nog wel eens onbekend is …

Tip 4. Schaf mijn tuinjournal aan

Ik maakte een prachtige printable tuinplanner. Die kan je downloaden, uitprinten en gebruiken om het groeiproces van jouw (groente)tuin te beschrijven. Welk plantje gaf je te veel of juist te weinig water? Zorg ervoor dat je de volgende keer die fout niet maakt en jouw groenten nog mooier en beter worden.

Tip 5. Plant op het juiste moment

Bij dit bericht horen twee checklists: één met tips voor het beste resultaat en een plantlijstje. Print het uit, hang het op de koelkast en gebruik het! Stuur je mij een foto van jouw groenten? Of beter nog: nodig me uit voor een coronaproof proeverijtje ;). Op de tweede checklist staat ook wanneer je kan oogsten. Wat een succesmoment is dat! Sommige van de groenten kan je zelfs twee keer oogsten, zoals de spinazie. Die zijn aangegeven met een sterretje.

Tips voor een eigen groentetuin

tips voor een eigen groententuin

Zaaien en oogsten in jouw tuin of op jouw vensterbank/balkon

tips voor een eigen groentetuin

Verrassing voor nieuwsbrieflezers

Voor de nieuwsbrieflezers heb ik zoals gewoonlijk weer een extra verrassing. Die vind je hier. Het wachtwoord staat in de meest recente email. Ben je nog niet ingeschreven? Dat kan nog!

Ja, ik schrijf me in voor de leukste tips en verrassingen!

Schrijf je in voor de leukste creatieve tips en verrassingen

Regelmatig verstuur ik een e-mail vol tips en gratis verrassingen. Schrijf je snel in!Tot zo ver mijn tips voor een eigen groentetuin. Heb jij tips voor mij? Laat ze dan hieronder achter in een reactie. Foto’s van jouw gerechten mogen ook, natuurlijk!
Veel creatief plezier!
Groetjes Esther

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *