Claude Monet

Claude Monet: een feest voor het oog

Al jaren geleden gaf ik mijn eerste workshop over de Franse kunstenaar Claude Monet (1840-1926), omdat ik hem erg inspirerend vind en zijn kleurrijke natuurschilderijen me erg aanspreken. Ook in het creatieve jaar gaan we aandacht aan hem besteden.

Claude Monet werd geboren in Parijs in een politiek en economisch stabiele periode. Er zijn in die periode een aantal andere kunstenaars geboren die net als Monet tot de impressionisten zouden gaan behoren: Pissarro (1830), Manet (1832), Degas (1834), Cézanne (1839) en Renoir (1841) bijvoorbeeld.

Het impressionisme heeft een aantal kenmerken:

  • weergave van de beleving van dat moment
  • thema’s uit het moderne leven
  • veel aandacht voor lichteffecten en kleur
  • schetsachtige werkwijze
  • werken in de openlucht

Claude Monet

Op vijfjarige leeftijd verhuisde hij naar Le Havre. Daar mondt de Seine uit in de Atlantische oceaan. De rivier de Seine heeft Monet vaak geschilderd, en op allerlei plaatsen en gedurende verschillende jaargetijden.

De moeder van Monet overleed toen hij zeven was. Zijn tante ontfermde zich over hem. De relatie met zijn vader verslechterde, zeker toen Monet het gymnasium kort voor het eindexamen verliet. In Le Havre werd hij (op z’n vijftiende) bekend als karikaturist.

De schilder Boudin nam Monet voor het eerst mee naar buiten om daar te schilderen. Buiten schilderen met olieverf was toen nog nieuw, omdat de tubes net waren uitgevonden. Hij kreeg les in kleurschakeringen, perspectief en licht. Hij ging naar Parijs, waar hij geen academische opleiding wilde maar de Vrije Academie Suisse bezocht.

Voor de dienstplicht moest hij zeven jaar naar Algerije. Hij kreeg na twee jaar tyfus. Zijn tante kocht hem vrij. Mogelijk heeft zijn tijd in Algerije hem wel geïnspireerd tot het maken van de landschapsschilderijen.

Claude Monet in Nederland

Monet is regelmatig naar Nederland afgereisd en heeft onder andere de Zaanstreek en Amsterdam geschilderd; vaak riviergezichten met bootjes. In het Van Gogh Museum en in het Zaans museum zijn er enkele te zien. Ook het Kröller-Müller Museum in Otterlo heeft schilderijen van hem.

Genoeg te leren over deze veelzijdige kunstenaar, dus, in de zevende creatieve maand! We leren meer over de kunstenaar, zijn manier van kijken, inspiraties en technieken. En in de (live) workshop laten we onszelf inspireren door hem en maken een prachtig kleurrijk kunstwerk. Doe je ook mee?

Claude Monet

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *