Creatieve tijd voor jezelf

vragen over creativiteit


(online) tekencursus
(online) kunstworkshops
VIP traject

de boshommel

Natuurweetjes: de boshommel is terug.

In de krant las ik dat de boshommel terug is in Nederland. Persoonlijk wist ik niet dat hij weg was geweest of (of überhaupt dat hij bestond) maar toch word ik er blij van. Dat de boshommel weer rondvliegt, komt namelijk doordat er tegenwoordig meer aandacht wordt besteed aan het zaaien van bloemen langs wegen en randen van akkers, iets waar ik zelf grote voorstander van ben. Kleurrijke bloemen maken mij blij en zorgen voor meer insecten zoals bijen en vlinders, die belangrijk zijn voor de natuur.

De boshommel

Wat maakt de boshommel zo speciaal? Ze vliegen heel snel én hebben een roestrood achterwerk. Qua uiterlijk lijkt het op een harige bij, meer dan op de hommel. De gewone hommel is een stuk groter. Wist je trouwens dat hommels vrijwel nooit steken (ik heb één keer een steek gehad van een hommel, die zat verscholen in een rozenstruik die ik aan het snoeien was, het was wel pijnlijk, maar de hommel kon er niks aan doen vond ik).

De boshommel heeft een heel lange tong. De koningin is tussen de 16-18 mm lang en de tong 12-14 mm. De boshommel leeft in grasland en bloemrijke bosranden. Ze staan op de rode lijst dus het is heel fijn dat ze weer worden waargenomen.

Het verschil tussen hommels en bijen

Hommels zijn veel hariger dan bijen. Ze gebruiken de haren om nectar te verzamelen. Hommels alleen voor eigen gebruik, bijen maken honingraten en leggen een honingvoorraad aan. Bijen vliegen gericht naar één soort bloem, bijvoorbeeld die van de kastanje of de appelboom. Daardoor zijn ze betere bestuivers. Hommels vliegen bij lagere temperaturen en lichte regen, bijen niet.

Zet dus vooral lekker veel bloemen in je tuin! Het helpt de natuur en je wordt er nog vrolijk van ook. Wel af en toe water geven, zeker in droge tijden.

En als cadeau voor jullie een nieuwe natuurweetjes-kaart, over de boshommel. Had je de vorige ook gezien, over de pinksterbloem? Ik heb er nu al een stuk of zes gemaakt. Verzamel ze allemaal, print ze uit en plak ze in een boek zodat je zelf ook je voordeel ermee kan doen.

Wil je meer gaan tekenen? Schrijf je dan in voor mijn creatieve school. Er zijn ook diverse gratis cursussen beschikbaar om kennis te maken met mij en de school. Laat het vooral weten als je vragen hebt!

de boshommel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *