Creatieve tijd voor jezelf

vragen over creativiteit


(online) tekencursus
(online) kunstworkshops
VIP traject

Creativiteit leidt tot innovatie en verandering

Creativiteit leidt tot innovatie en verandering.

Creativiteit leidt tot innovatie en verandering is een flinke stelling, maar ik heb ervaren dat het zo is. Na het lezen van dit artikel, snap je vast wat beter hoe het in elkaar zit. Daarom is het echt de moeite waard te werken aan meer creativiteit in je leven.

Creativiteit is een “magische vonk” die je zelf kan aansteken. Het kost tijd om creativiteit op te bouwen, daarom is het zo belangrijk om een omgeving te creëren waar je je ideeën zonder afleiding kunt verkennen. Geef jezelf die tijd en kijk wat het je oplevert. Vast heel veel!

Ik ben niet creatief, al zou ik het wel willen zijn.

Ik ben niet creatief, hoor ik vaak. Of: dat kan ik niet, die workshops van jou. Zo zat ik aan het begin van de maand op Texel met een aantal schrijvers, onder leiding van dé kleurrijke schrijfcoach Jolanda Pikkaart voor een schrijfweek.

Elke tweede woensdag van de maand geef ik een online workshop waarin steeds een andere kunstenaar centraal staat. In juni was dat de Franse kunstenaar Monet. Het toeval wilde dat ik die tweede woensdag van de maand op Texel was en daar dus de workshop zou geven.

Ik nodigde mijn medeschrijvers uit om deel te nemen. Een aantal daarvan hadden al heel lang niet meer geschilderd, want dat zouden we gaan doen. Ik had van alles meegenomen: boeken, kwasten, verf en allerlei verrassingsmaterialen. Dat kunnen wij niet, hoorde ik, zeker toen ik het schilderij liet zien wat ik ter inspiratie had uitgekozen.

Gewoon proberen, zei ik. Je zal zien dat je het kan én dat het fijn is, én dat het inspireert. Tijdens een schrijfweek heb je veel input nodig en dit kan weer andere gedachtenpaadjes openen.

Zet de stap naar meer creativiteit in je leven

Ze durfden het aan. En ze vonden het heerlijk om te doen. Uiteindelijk waren ze heel tevreden over het resultaat, maar persoonlijk vind ik dat niet eens het belangrijkste. Creatief zijn levert zo veel op: ontspanning, rust, maar het helpt je ook om out of the box te denken. Dat is zo waardevol!

Het was heel fijn die woensdag op Texel om weer eens echt bij elkaar te zijn om te schilderen. Via zoom is het ook prettig, maar met z’n allen aan een grote tafel en live meekijken hoe de werken ontstaan was ook weer genieten. Ik hoop dan ook het komende jaar weer wat live workshops in te kunnen plannen, in mijn ruime tuinkantoor.

Wil je creatieve worden? Gun jezelf dan een creatief plekje waar jouw spullen liggen zodat je snel aan de gang kan als je daar zin in krijgt. Ik heb alles bij elkaar gedaan in een kratje. Dat sjouw ik mee en zo kan ik overal snel aan het werk. Want: creativiteit leidt tot innovatie en verandering, iets wat ik bij mijn werk als uitgever/illustrator/auteur goed kan gebruiken.

Creativiteit leidt tot innovatie en verandering

Je eigen creatieve ruimte

Het creëren van een dergelijke omgeving begint met het vinden een fijne plek om creatief te zijn. Of het nu thuis of op kantoor is, het moet in de eerste plaats comfortabel zijn – vrij van rommel en gemakkelijk te organiseren. Je wilt jezelf omringen met dingen die je motiveren: kleur, kunst, planten (vooral als ze seizoensgebonden zijn), muziek (geluid lekker hard!) boeken of tijdschriften die je inspireren. Zo heb ik sinds een jaar mijn tuinkantoor: een werkruimte waarin ik workshops kan geven, mensen kan ontmoeten voor mijn uitgeverij en waar ik ontspannen kan werken. Vaak houd ik daar zoom bijeenkomsten of werk ik aan mijn illustraties.

Hoe ziet jouw ideale omgeving eruit? Waar kan jij fijn aan jouw creativiteit werken? Wat heb je nodig?

Gebruik tijdschriften om afbeeldingen om inspirerende plaatjes uit te knippen. Plak ze in je dagboek of op een vision board. Kijk of het lukt om een klein stapje te zetten richting jouw ideale situatie.

Superleuk nieuws!

Mijn nieuwste boek, deel vijf in de C-serie, staat in de Vriendin Thrillergids als een van de beste vrouwenthrillers van 2020-2021. Ik ben echt zo gelukkig! Lees er alles over en schrijf je in voor mijn nieuwsbrief, zodat je mee kan doen aan de grote verrassingsactie van deze maand!

Ik heb voor de nieuwsbrieflezers een leuke verrassing. Nog niet ingeschreven? Doe het snel! Het wachtwoord voor het extra verrassingscadeau vind je in de meest recente nieuwsbrief.

carrousel vrouwenthriller

Feest! Mijn boek Carrousel één van de beste vrouwenthrillers

Vier het feest mee en schrijf je in voor de nieuwsbrief. De komende weken geef ik elke week een boek weg aan mijn nieuwsbrieflezers. Schrijf je snel in!


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *