Creatieve tijd voor jezelf

vragen over creativiteit


(online) tekencursus
(online) kunstworkshops
VIP traject

Gustav Klimt

Gustav Klimt: Goud en Magie

De Oostenrijkse kunstenaar Gustav Klimt is geboren op 14 juli 1862 in Wenen. Hij werd uiteindelijk een van de meest prominente leden van de Wiener Secession, een vereniging van beeldende kunstenaars die kunstwerken maakten in de plaatselijke variant van de Jugentstil (art nouveau). Veel begrippen, die in het tweede creatieve jaar aan de orde gaan komen, want dan gaan we onder andere Jugentstil nader bekijken. In ieder geval was deze kunststroming booming tussen 1890 en 1914 als reactie op het vormvervagende impressionisme zoals bijvoorbeeld Monet gebruikte.

Kunstenaar Gustav Klimt

Klimt was stil, zwijgzaam, introvert en schuw. Hij zat het liefst de hele dag in zijn atelier met zijn katten. Zijn werken zeggen vrijwel niets over hem, behalve over zijn belangstelling voor het andere geslacht. Want die had hij. Vaak waren in zijn atelier schaars geklede modellen aanwezig die hij schilderde of tekende. Hij woonde bij zijn moeder en twee ongetrouwde zussen, maar had veel relaties.

Opleiding

De vader van Klimt was goudgraveur. Al heel jong kwam het grote tekentalent van Klimt aan het licht. Hij ging naar de universiteit, waar hij toegepaste kunsten studeerde. Hij kreeg les in decoratief tekenen en architectonisch tekenen. Zijn bezwaar tegen deze lessen was, dat het te veel pure tekenkunst was en dat de artistieke creatie te weinig gestimuleerd werd.

Zijn kunstenaarsleven

Hij begon het met het tekenen en schilderen van portretten, maar werd steeds eigenzinniger. Hij ging fotografische elementen toevoegen en steeds meer variëren met de technieken. In de creatieve maand over hem gaan we veel dieper in op zijn kunstwerken en de ontwikkeling daarvan én we gaan een prachtig kunstwerk maken. Jazeker, dat kan, en dat kan jij ook! Kijk maar eens naar de ervaringen tijdens de schrijfweek op texel.

De werken van Klimt

Klimt heeft zo veel moois gemaakt! Hij inspireerde zelfs een van mijn andere favoriete kunstenaars, Hundertwasser. Hoe? Dat vertel ik in de creatieve maand over deze veelzijdige kunstenaar.

Gustav Klimt

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *