Creatieve tijd voor jezelf

vragen over creativiteit


(online) tekencursus
(online) kunstworkshops
VIP traject

de betekenis van de kleur zwart

De betekenis van de kleur zwart

Wat is de betekenis van de kleur zwart? Is zwart wel een kleur? Hoe kan je deze kleur het beste toepassen in een tekening? Na het lezen van dit blog weet je het. Probeer het eens te gebruiken in de tekening van de dag.

Is zwart een kleur?

Daar verschillen de meningen nogal over. Er gaan stemmen op die zwart geen kleur vinden, omdat puur zwart ontstaat als er geen licht is of als er geen licht wordt gereflecteerd. In ieder geval is zwart, samen met wit en grijs, een neutrale kleur. Het meeste licht dat op het zwarte pigment valt, wordt opgenomen.

Ik begin mijn tekeningen tegenwoordig vaak met zwart om de contourlijnen neer te zetten. Ik houd van de duidelijke afscheiding van de vlakken, alhoewel je ervoor moet waken dat het geen striptekening wordt, tenzij je je natuurlijk in dat genre wil bekwamen. Ik begin dus met het tekenen van een kleurplaat, voordat ik verder ga. Zeker als ik werk met viltstift, waterverf of ecoline.

De betekenis van de kleur zwart

De kleur zwart heeft te maken met angst, macht, autoriteit, mysterie, kracht, autoriteit, elegantie, formaliteit, dood, kwaad en agressie, rebelsheid en verfijning. Zwart geeft de andere kleuren diepte en variatie. Bij ons is zwart de kleur van de rouw. In kleding heeft het een afslankend effect, zegt men. In veel landen wordt het als een gevaarlijk teken beschouwd als een zwarte kat voor je de weg oversteekt.

De kleur geeft kracht en stabiliteit aan. Het is dramatisch en serieus.

de betekenis van de kleur zwart

Tekening van de dag

Heb jij behoefte aan meer ontspanning en rust? 
Houd je ervan om creatief bezig te zijn en iets te maken?
Heb je potloden, pennen of stiften in huis en iets om op te tekenen (papier, een oude krant, een tijdschrift?)

Doe dan mee met de tekening van de dag. Een leuke creatieve opdracht die je in tien minuten op papier kan hebben. Je zal merken dat het ontspant en je blik verruimt. Veel plezier! O, en je kan deelnemen aan de besloten groep op facebook om vragen te stellen en jouw tekening te delen.

PS: voor NOG meer inspiratie en ondersteuning bij het tekenen kan je deelnemen aan ‘het creatief jaar’. Elke maand een online tekenworkshop, vele tutorials, uitleg, ondersteuning en extra feedback.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *