Creatieve tijd voor jezelf

vragen over creativiteit


(online) tekencursus
(online) kunstworkshops
VIP traject

de klaprozen van vincent van gogh

De klaprozen van Vincent van Gogh

Door een van de deelnemers aan ‘mijn creatieve jaar‘ werd ik gewezen op het schilderij met de klaprozen van Vincent van Gogh. Ik kende het nog niet maar was wel gelijk enthousiast. Ik houd van klaprozen en aangezien Vincent deze maand centraal staat, wil ik dit schilderij graag wat nader bekijken.

de klaprozen van vincent van gogh


Ik leg in een korte video uit hoe ik het tekenen van dit schilderij aan zou pakken. Ik heb gekozen voor viltstift. Natuurlijk weet ik dat Vincent van Gogh olieverf heeft gebruikt, maar de bedoeling is niet om het schilderij exact na te maken. Ik laat me inspireren. Daarom krijgt mijn tekening een kerktoren. Kijk maar naar de video (duurt 9 minuten).

Wil je alle content bekijken die ik heb gemaakt over de kunstenaar Vincent van Gogh? Schaf dan de creatieve maand aan die over hem gaat. Daarin staan nog drie video’s, waarvan twee tekenvideo’s.

De klaprozen van Vincent van Gogh

Stap 0. De video

De video staat op youtube, bekijk deze een aantal keer.

Stap 1. Analyse

Print het schilderij dat je wilt gaan tekenen uit en bestudeer het goed. Hoe zijn de verhoudingen? Wat zijn belangrijke lijnen? Welke kleuren worden gebruikt? Welke teken/schildertechniek? Geef dat aan.

Bekijk het schilderij goed op de computer. Vergroot details en kijk wat je opvalt. In de video kan je zien dat het loont om een afdruk met goede kwaliteit te maken.

klaprozen van vincent van gogh

Stap 2. Maak de eerste opzet met potlood

Als de analyse is afgerond, kan je de schets gaan maken. Let daarbij op dat je de potloodlijnen niet te dik maakt, omdat je daar later last van kan hebben bij het aanbrengen van de kleuren.

de klaprozen van vincent van gogh

Stap 3. Materialen

Ik maak mijn tekening met stiften. Voordat ik begin zoek ik de juiste kleuren bij elkaar. Ik was rood en oranje vergeten voor de foto.

de klaprozen van vincent van gogh

Stap 4. Licht

Begin met het aangeven van de lichtste kleuren. Ik zie vlakken lichtgroen op verschillende plaatsen in de tekening. Het kan dat je er later weer donkere kleuren over aan moet brengen. Zorg dat het lichte toch zichtbaar blijft. Voor de balans geef ik vervolgens vast wat klaprozen aan. Hiervoor gebruik ik rood en oranje.

Met een donkere stift ga ik over de lichtere kleuren heen, dit geeft meteen diepte. In het lichte groen komt ook geel voor. Dat komt tussen en over het lichte groen.

Stap 5. De bomen en de bosjes

Kijk voor de bomen en de bosjes goed hoe ze voor en achter elkaar staan. Je ziet op het origineel dat het onderscheid zichtbaar is. Je kan dat laten zien door meer of minder donkergroen te gebruiken. Over het groen kan je lichtgroen of zelfs blauw gebruiken. Speel daar een beetje mee, het is jouw kunstwerk, jouw weergave van wat je ziet.

Stap 6. De lucht

de klaprozen van vincent van gogh

De lucht bestaat uit veel verschillende kleuren. Ik begon met donkerblauw. Ik keek waar het in het originele schilderij voorkwam en de richting van de streken. Daarna begon ik het aan te vullen met de andere kleuren blauw en geel, want ook dat kwam ik tegen in de lucht.

de klaprozen van vincent van gogh

Stap 7. De klaprozen

de klaprozen van vincent van gogh

Je ziet wel dat de klaprozen de tekening veel kleur geven. De zee van klaprozen bestaat uit lichtgroen, oranje, geel, rood en donkergroen. Per deel van het schilderij is die verhouding anders. Kijk dus goed wat je waar gebruikt.

Stap 8: het eindresultaat

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *