Creatieve tijd voor jezelf

vragen over creativiteit


(online) tekencursus
(online) kunstworkshops
VIP traject

ik ben niet perfect

Ik ben niet perfect. Nou en?

Ik geef het eerlijk toe: ik ben niet perfect. Vandaag kwam ik er achter dat mijn jongste zoon niet weet wat een krokus is en dat was voor mij het zoveelste bewijs voor deze stelling. Nu ik toch in een eerlijke bui ben, zal ik er ook meteen bij vertellen dat ik eraan heb moeten werken om niet perfect te zijn. Ik ben ervoor in therapie geweest. Ja, echt waar. Dat zit zo.

Autisme en perfectie

Wie mij al wat langer kent, weet dat zo’n twee jaar geleden bij mij autisme is vastgesteld. Dat autisme was mede de oorzaak van mijn depressies en opname in de kliniek omdat het echt niet meer ging. Daar heb ik leren loslaten. Het loslaten van de perfectie, mijn verwachtingen van hoe het moet gaan of zijn, het verlagen van de lat waar ik overheen moest springen van mezelf. Het zorgen dat dat vervelende stemmetje in mijn hoofd z’n mond houdt.

Ik ben niet de enige

Sinds een paar maanden verzorg ik een online tekencursus, het creatief jaar. Ik heb mezelf een jaar vol tekenen en illustreren gegeven en er is een enthousiaste groep die met me mee doet. Een van de gratis initiatieven daarbij is de tekening van de dag. Elke dag een kleine opdracht om even te ontspannen en creatief bezig te zijn.

Ook daar speelt de roep om perfectie en de teleurstelling als verwachtingen niet uitkomen. Terwijl ik alleen maar zie dat grenzen worden verlegd en dingen worden getekend die een paar weken eerder echt niet mogelijk waren. Wat zijn we toch streng voor onszelf en wat kan het streven naar ‘perfectie’ toch een enorme valkuil zijn.

Het gaat niet vanzelf

Het lijkt het leven wel. Aan het loslaten van de perfectie en het negeren van de innerlijke criticus zou ik een dagtaak kunnen hebben. Daar voel ik weinig voor. Daarom pak ik het anders aan. Ik kijk niet naar wat ik fout doe, maar naar wat er goed gaat. Geloof me: mijn leven staat op z’n kop momenteel. Elke keer komt er weer iets nieuws raars bij waar ik dan maar weer mee om moet gaan. Er is één ding wat mij helpt. Kijken naar wat me blij maakt.

Ik ben niet perfect

Ik hoop jij ook niet. Dat maakt het leven een heel stuk fijner. Print dit mooie lijstje uit en schrijf er elke dag iets op waarvan je blij wordt. Het helpt. Echt.

De nieuwsbrieflezers krijgen nog een extra verrassing. Die staat hier. Het wachtwoord staat in de nieuwsbrief.

ik ben niet perfect

4 gedachten over “Ik ben niet perfect. Nou en?”

  1. Wat een mooi en goed blog Esther. Nee, ik ben niet perfect. Gelukkig niet. Wel heb ik een poos alles perfect willen doen. Tot ik ontdekte dat ik daardoor verkrampte en er niet veel meer uit mijn handen kwam.
    Mooi dit 30 dagen blij idee, ik doe mee. Lieve groetjes, Elly

  2. Deze komt even binnen zeg. Ineens hoor mijn moeder die roep. “Jij, jij bent nog te stom om voor de duvel te dansen. En jij lieve Esther zegt dat ik naar de ding mag kijken die ik goed doe. Maar dat stemmetje en dan zie ik allemaal mensen die het zoveel beter kunnen dan ik. Dan is het zo moeilijk om in je zelf te blijven geloven. Want het is er in geramd. Jij kan het toch niet.

  3. Hoe akelig herkenbaar Esther. Ik weet dat het helpt, om elke dag iets positiefs op te schrijven. Het was me tot nu toe niet gelukt, hoewel ik het gelukkig vaak wel zie. Toevallig heb ik me er nu net toe verplicht het op zijn minst twee weken lang op te gaan schrijven. Dat kan toch geen hoge lat zijn….
    Blijf vooral jezelf en inderdaad, kijk naar wat je allemaal goed doet en ook nog eens voor anderen betekent. Dankjewel voor je openheid en doorzettingsvermogen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *