Creatieve tijd voor jezelf

vragen over creativiteit


(online) tekencursus
(online) kunstworkshops
VIP traject

de kracht van gedachten

De kracht van gedachten: drie tips

Een jaar geleden sloot ik mijn laatste therapiesessie af (in verband met depressie) en één ding waarvan ik overtuigd ben, is van de kracht van gedachten. Je bent wat je denkt, hoor je wel eens, en daar zit zeker een kern van waarheid in heb ik gemerkt. Ten tijden van mijn depressie wisten mijn gedachten me aan de ene kant de put in te helpen, maar aan de andere kant hielden ze me ook overeind.

De kracht van gedachten

Ik had het niet in de gaten, maar door wat ik dacht, kwam ik in een neerwaartse spiraal terecht. Uren en nachten bracht ik piekerend, door, wat alles alleen maar erger maakte. Soms is het goed om dat te weten. Daardoor kan een patroon doorbroken worden en eventueel met wat hulp worden omgebogen.

Drie tips om gedachten om te buigen

Ik ben me veel bewuster geworden van wat ik denk en welke impact dat op mij heeft. Mijn tips:

  1. Denk positief. Observeer je gedachten van dat moment en kijk of de gedachten jou helpt. Zo nee: probeer het om te buigen in iets dat wel helpt.
  2. Toets of je gedachten waar zijn. Is het werkelijk zo dat alles gaat gebeuren wat jou hoofd je voorspiegelt? Dat alles mis kan gaan wat je kan bedenken? Meestal niet. Schrijf het op, zodat het uit je hoofd is, en verzin als je het nodig vindt oplossingen.
  3. Vraag hulp. Twee weten meer dan één. Toets je gedachten, vraag eens hoe een ander er tegenover staat. Is het echt zo erg als jij denkt, of geeft een ander wat lucht?

Je gedachten kunnen je ondersteunen en sterker maken, heb ik gemerkt. Het gaat niet vanzelf, maar het is de moeite van de investering zeker waard. Ik ben al een jaar therapie-loos, maar me wel bewust van wat ik denk.

Een geheugensteuntje

Door het tekenen, schilderen en schrijven buig ik dit om in iets helpends voor mij. Ik wens jullie toe dat je ook iets kan vinden, als je het nodig hebt. Ik maakte een poster als geheugensteuntje. Voor de nieuwsbrieflezers heb ik een extra verrassing. Het wachtwoord is de vinden in de meest recente nieuwsbrief.

Ben je nog niet ingeschreven voor de nieuwsbrief? Dat kan hier.

Ja, ik schrijf me in voor de leukste tips en verrassingen!

Schrijf je in voor de leukste creatieve tips en verrassingen

Regelmatig verstuur ik een e-mail vol tips en gratis verrassingen. Schrijf je snel in!de kracht van gedachten

Downloadlink naar de poster

Heb je mijn nieuwste boek al besteld? Dat kan hier.

de kracht van gedachten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *