Creatieve tijd voor jezelf

vragen over creativiteit


(online) tekencursus
(online) kunstworkshops
VIP traject

Hoe het mij gelukt is om 30 kg af te vallen

Hoe het mij gelukt is om 30 kg af te vallen

Er wordt mij vaak gevraagd hoe het mij gelukt is om 30 kg af te vallen. En of ze mijn dieetlijstje mogen hebben. Hoe het mij is gelukt? Daarop kan ik geen kort antwoord geven, helaas. Soms ben ik zelf verbaasd, net zo verbaasd als ik was toen ik op de weegschaal ging staan en die hoge cijfers zag, nu twee jaar geleden. Toen was ik zelfs al iets afgevallen (ik heb de weegschaal jarenlang vermeden …).

Op het moment dat ik werd opgenomen in de kliniek in verband met mijn depressie (bijna vier jaar geleden) was ik best slank. Geen idee hoeveel ik woog, maar ik was tevreden. Om de depressie te verminderen werd ik volgestopt met medicijnen, die ik braaf slikte. Alles om dat ellendige gevoel er niet meer te willen zijn weg te krijgen.

Bijwerkingen medicijnen

Van de bijwerkingen van de medicijnen was ik me minder bewust. Ik merkte wel dat ik meteen meer vocht vast ging houden, maar een andere bijwerking was gemener: mijn behoefte aan zoet nam toe. Op het moment van mijn opname had ik al een jaar of twee de meeste suiker afgezworen. Dat lukte niet meer.

Een jaar later zat ik bij de psychiater en hadden we het over mijn gewichtstoename. Daar wees ze me op de bijwerkingen (van antidepressiva kom je meestal aan) en de toename in zoetbehoefte. Ze zei dat het me waarschijnlijk niet zo lukken om de kilo’s er weer af te krijgen. Want dat was vrijwel niet mogelijk met die medicijnen.

Dat zullen we dan nog wel eens zien, dacht ik meteen. Daag me niet uit ;). Vanaf mei 2020 heb ik echt werk gemaakt van het afvallen. Dit is hoe het mij gelukt is om 30 kg af te vallen.

Hoe het mij gelukt is om 30 kg af te vallen

Hoe het mij gelukt is om 30 kg af te vallen

Eerlijk gezegd: ik heb heel veel gedaan. Ik schreef er al eens eerder een blogje over (toen was ik 20 kilo afgevallen). Ik krijg regelmatig complimenten over hoe ik eruit zie. Geniet er maar van, zeg ik dan, het kan zo weer anders zijn. Het is wel goed om te beseffen dat je niet altijd iets kan doen aan overgewicht en dat het algemene beeld nog altijd zo is dat slank de voorkeur heeft. Ik kreeg van te voren regelmatig de opmerking dat ik zo dik was geworden (zelf zag ik het niet echt, ik vond me goed zoals ik was).

De belangrijkste reden voor mij om er iets aan te doen, was mijn conditie. Die was erg slecht. Dus … wat heb ik gedaan? Hoe het mij gelukt is om 30 kg af te vallen.

 1. Ik ben gaan wandelen. Elke dag minimaal 5 km. Dat ging uit de klauwen lopen, dus nu probeer ik het wat te beperken. Doorslaan is niet goed.
 2. Ik werd lid van weight watchers. Punten tellen. De balans vinden tussen wat je wilt eten en wat je lichaam nodig heeft (veel minder dan je denkt!).
 3. Elke dag wegen. Dat doe ik nu nog steeds, maar ik probeer het wel af te bouwen. Zie mijn punt bij 1.
 4. De WW heb ik nu niet meer, maar ik tel wel de calorieën. Ik vind het fijn dat ik daardoor kan eten wat ik wil, maar wel weet wat ik doe.
 5. Ik eet veel groenten, kwark, fruit, eiwitten (kaas, ei, bonen) en vet. Minder brood en andere koolhydraten, maar ik skip ze niet. Ik kijk gewoon wat uitkomt.
 6. Ik probeer veel minder suiker te eten/drinken. Bijvoorbeeld geen frisdrank, koek, snoep of snacks. Kijk maar eens op de pakken wat daar in zit! Als ik het moeilijk heb of in de verleiding kom, bedenk ik me dat en dat werkt wel.
 7. Geduld. Ik heb er bijna 1,5 jaar over gedaan. Dat is trouwens ook de tijdsduur van het aankomen geweest, bedenk ik me nu.
 8. Daadkracht. Sterk zijn. Maak een affirmatie of krachtzin die jou helpt!
 9. Lief zijn voor jezelf. Af en toe een keer uit de band springen mag best. Geniet er dan vooral van.
 10. Mild zijn voor jezelf. Bedenk goed waarvoor je het doet. Voor een ander (slankheidsideaal)? Of voor jezelf (betere gezondheid)? Bij mij was het het laatste.
 11. Zoek afleiding. Heb je zin in iets lekkers? Ga iets anders doen, bij voorkeur actief. Wandelen, tekenen (doe mee aan de tekening van de dag! Of zoek een leuke cursus uit bij mijn creatieve school. Ook het creatief zijn helpt mij! Wie weet bij jou ook!
 12. Kijk hoe het komt dat je bent aangekomen.
 13. Tel de kleine stapjes. Het is er niet in één keer bijgekomen, het zal er ook niet in een dag afgaan. Maar elk stapje is er één.
 14. En ik zeg het nog maar een keer: wees lief voor jezelf én voor de ander.
 15. Doorzettingsvermogen. Zet door, geef het niet te snel op.

Dit is Hoe het mij gelukt is om 30 kg af te vallen. Heel veel succes en laat me vooral weten wat voor jou werkt. Iedereen is anders, dus wat voor mij werkt, hoeft voor jou niet zo te zijn. Maar de bovenstaande punten gelden denk ik voor iedereen.

En nu ga ik taart halen. Morgen jarig, ha!

Veel groeten, Esther

Ja, ik schrijf me in voor de leukste tips en verrassingen!

Schrijf je in voor de leukste creatieve tips en verrassingen

Regelmatig verstuur ik een e-mail vol tips en gratis verrassingen. Schrijf je snel in!2 gedachten over “Hoe het mij gelukt is om 30 kg af te vallen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *