Creatieve tijd voor jezelf

vragen over creativiteit


(online) tekencursus
(online) kunstworkshops
VIP traject

twintig kilo afvallen

Twintig kilo afvallen, hoe ik het heb gedaan

Twintig kilo afvallen, het is me gelukt. Onvoorstelbaar. Omdat ik veel vragen krijg hoe het me is gelukt, deel ik mijn blog.

Drie jaar geleden zat ik in de kliniek waar ik was opgenomen in verband met mijn ernstige depressie. Eind oktober was de crisisdienst bij ons thuis gekomen en in afwachting van de opname schreven ze me medicijnen voor. Deze hadden diverse functies: beter slapen (ik deed zowat geen oog meer dicht), stopzetten van de gedachten (mijn hoofd maalde maar door) en later in de kliniek werd de dosis antidepressiva verhoogd en aangevuld met een extra soort.

Twintig kilo afvallen

Al snel merkte ik de gevolgen van de medicijnen. In positieve zin: ik werd rustiger, sliep beter en de depressie kwam langzaam enigszins onder controle. De psychiater monitorde de medicijnen en de werking ervan. Bloedprikken, gesprekken, checken, dat soort dingen. In negatieve zin merkte ik dat ik vocht vast ging houden en meer trek had in zoetigheid. Ik snoepte namelijk al een aantal jaar vrijwel niks meer. Ik kwam aan, merkte, voelde en hoorde (jaja, ook dat!) ik. Ik baalde, wilde dat niet, maar kon het niet echt veranderen.

Veel om aan te werken

Er was te veel waaraan gewerkt moest worden: depressie onder controle krijgen, meer kennis krijgen over mijn autismediagnose, werk reshuffelen en daarbij ook het hoofd boven water houden in een complexe persoonlijke situatie met veel ziekten en overlijdensgevallen. Totdat ik in september 2019 voor het eerst in jaren op de weegschaal ging staan en me kapot schrok. Ik wilde twintig kilo afvallen. Het was nodig, met name omdat mijn lijf steeds meer ging protesteren: pijn aan mijn rug en benen. Bovendien was mijn conditie niet om over naar huis te schrijven.

twintig kilo afvallen
Dit leuke shirt kreeg ik vandaag van Sandarijn, bedankt!!!

Hoe het lukte om af te vallen

Ik krijg veel vragen over hoe het me is gelukt om de kilo’s kwijt te raken. Daarom mijn tips.

Tip 1: Weight watchers

Voor mij, met mijn autisme, werkt Weight watchers super goed. Elke dag mag je een bepaald aantal punten aan voedingsmiddelen eten. Ze werken nu met plannen, groen, paars en blauw. Daartussen kan je switchen. Dit werkt voor mij goed. Maar als je wilt afvallen, zal je iets aan je eetpatroon moeten veranderen. Veel groente, eiwitten en gezonde vetten. Weinig suiker en foute vetten is al een goed uitgangspunt.

Tip 2: Bewegen

Door mijn depressie wilde ik niks meer. Ja, in bed liggen met de deken over mijn hoofd en dat het liefst de hele dag. Ik kocht een fitbit en ging zo mijn gezondheid monitoren: hartslag, fitheid en gewicht. Elke dag maakte ik een wandeling of, als dat niet kon, zorgde ik ervoor dat ik in de tuin of in huis mijn hartslag omhoog joeg.

Tip 3: Het juiste moment

Vanaf september 2019 was ik bezig met afvallen. Eerst moest het aankomen stoppen. Een aantal medicijnen waren al afgebouwd, zoals de slaapmiddelen en piekerpillen. Later ook één van de antidepressiva. Afvallen met de medicijnen die ik had was vrijwel onmogelijk, zei mijn psychiater. Dat zullen we nog wel eens zien, dacht ik toen. Het kon niet meteen. Ik had eerst een bepaalde mate van stabiliteit in mijn leven nodig totdat het lukte.

Tip 4: Uithoudingsvermogen en wilskracht

Als je tegen mij zegt dat iets niet kan of lastig is, ga ik drie keer zo hard mijn best doen om het voor mekaar te krijgen. Dat zullen we nog wel eens zien, zegt mijn hoofd dan. Het gaat niet vanzelf. Ik heb heel wat gefoeterd, want het ging me niet snel genoeg en zou het wel lukken, enz. Stukje bij beetje wel, dus. Uiteindelijk is het gelukt: twintig kilo afvallen.

Tip 5: Laat je niet gek maken!

Ik zal nooit binnen de BMI marges vallen. Zo zit mijn lijf niet in elkaar, weet ik inmiddels. Soms is het hoe het is, ook met het gewicht. Dus … Ik zal best ook wel weer aankomen, al hoop ik het niet. We zullen zien.

Veel succes en liefs, Esther

Ben je al ingeschreven voor mijn nieuwsbrief? Nee? Dan mis je veel verrassingen. Schrijf je in voor de creatieve nieuwsbrief!

5 gedachten over “Twintig kilo afvallen, hoe ik het heb gedaan”

  1. Helder en duidelijk blog ! Geeft mij weer de motivatie om mijn “ oude” patroon weer op te pakken ! Enne zeker minder naar zoet te nijgen 🤩

  2. Pingback: Thaise massage: mijn #1 ontspanningstip - Creatieve tijd voor jezelf

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *