Creatieve tijd voor jezelf

vragen over creativiteit


(online) tekencursus
(online) kunstworkshops
VIP traject

innerlijke criticus

Innerlijke criticus lekker puh bingo

Zonder twijfel is de innerlijke criticus van iedereen zijn of haar ergste vijand. Dat stemmetje in je hoofd dat kwetsende dingen zegt, je neerhaalt en je jezelf minderwaardig laat voelen. Als je hem niet het zwijgen oplegt, kan dat negatieve geklets je veel schade aanrichten.

Je doet dingen niet die je heel graag zou willen, omdat die stem in je hoofd zegt dat je het niet kan. Ik herken het zo, bij mezelf, maar ook bij mensen die graag mee willen doen bij mijn creatieve school maar zeggen dat ze niet kunnen tekenen of schilderen. Wat ook helemaal niet hoeft, maar dat geheel terzijde.

Daarom deel ik een paar manieren om de innerlijke criticus het zwijgen op te leggen én heb ik een innerlijke criticus lekker puh bingo gemaakt. Veel plezier ermee!

Tip 1. Herkennen van de innerlijke criticus

Herken wanneer je innerlijke criticus praat. Voordat je het negatieve gesprek kunt stoppen, moet je aandacht besteden aan je gedachten en je bewust worden van wanneer ze negatief worden.

Tip 2. Stoppen

Als je innerlijke criticus negatieve gedachten in je hoofd duwt, zorg ervoor dat het stopt. Doe alsof de criticus een andere persoon is. Je zou niet blijven luisteren naar iemand die je (onterecht) op je kop geeft of je minder laat voelen, toch? Het is dus ook niet handig om je geest toe te staan om je die dingen te vertellen.

Tip 3. Accepteren

Je mag je down, gekwetst of ongemakkelijk voelen. Het is heel normaal, het zijn emoties die bij het leven horen. Maar in plaats van deze minder dan vrolijke gevoelens te zien als iets dat moet worden opgelost of ze op jezelf af te geven (het is stom dat ik me zo voel), neem de gevoelens gewoon waar. Erken ze en zeg tegen jezelf dat ze er mogen zijn in die situatie.  

Tip 4. Beoordelen

Wanneer negatieve gedachten ontstaan, vraag jezelf dan af hoe valide de gedachten zijn.

Ben je echt ‘dom’ omdat je iets niet goed hebt gedaan? Of heb je er te veel in geloofd dat alles perfect moet zijn?

Heb je echt niemand die om je geeft? Je hebt er waarschijnlijk veel die dat wel hebben.

Haat iedereen je echt? Hoewel jullie misschien niet allemaal beste vrienden zijn, is de kans groot dat niemand je haat.

Ben je echt dik of vergelijk je jezelf met anderen die een andere lichaamsstijl hebben? Voel je je zo omdat je gewicht of lichaamsstijl niet is wat de media passend achten?

Tip 5. Verdedigen

Bouw je verdediging tegen de innerlijke criticus. Zodra je je gevoelens hebt onderzocht bij tip 4 en erkent dat 95% of meer van wat je innerlijke criticus zegt niet waar is, kun je die negatieve gedachten vertellen om weg te blijven. Je weet in je hart weet dat ze niet waar zijn.

Tip 6. Wat gaat goed?

Concentreer je op de goede dingen in je leven. Iedereen maakt fouten. Zolang je ervan leert, ze accepteert als opstapje naar grotere dingen, heb je minder ruimte voor negatieve gedachten in je hoofd.

Tip 7. Maak het kleiner

Onthoud altijd dat je gedachten en gevoelens slechts gedachten en gevoelens zijn. Ze hebben niet altijd gelijk. Vaak zijn ze verkeerd of bevooroordeeld.  

Innerlijke criticus lekker puh bingo

Om je te helpen de innerlijke criticus buiten spel te zetten, heb ik een bingo gemaakt. In het bingo staan een aantal punten waarop je innerlijke criticus mogelijk veel commentaar kan hebben, bijvoorbeeld als je iets doet wat je normaal nooit zou doen. Als je het toch doet, én je innerlijke criticus stil krijg, mag je het vakje afvinken.

Te makkelijk? Wat wil jij op de kaart zetten? Laat het me weten Dan maak ik binnenkort een kaart deel 2. Ik heb ook twee lege kaarten gemaakt, die je kan gebruiken als je die op maat wilt maken voor jou innerlijke criticus. Ze zijn bedoeld voor eigen gebruik. Veel plezier en succes!

De extra verrassing voor de nieuwsbrieflezers staat hier.

Nog geen nieuwsbrieflezer? Schrijf je snel in!

Ja, ik schrijf me in voor de leukste tips en verrassingen!

Schrijf je in voor de leukste creatieve tips en verrassingen

Regelmatig verstuur ik een e-mail vol tips en gratis verrassingen. Schrijf je snel in!innerlijke criticus
innerlijke criticus

2 gedachten over “Innerlijke criticus lekker puh bingo”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *