kleurplaat vlaamse gaai

Kleurplaat bloemen met vlaamse gaai

Er is iets magisch aan de natuur dat me altijd weer naar buiten trekt. Het is alsof elke boom, elk bloemblad en het ruisen van de wind me een verhaal vertelt. Ik vind het heerlijk om in de tuin te zitten en te kijken wat er om me heen gebeurt: de koolmeesjes die hun jongen voeren (al schelen ze bijna niks in grootte en is het amper te zien wie de ouder is en wie het kind), de pimpelmeesjes-pluizebolletjes die ondersteboven aan een tak hangen, de eksters die de gaaien wegjagen … prachtig vind ik het. En door de natuur te verwerken in mijn tekenwerk heb ik dubbel plezier aan: eerst het ontspannen en waarnemen, daarna het verwerken in een schilderij (wat ook weer veel ontspanning geeft, lees hier nog maar even wat ik schreef over de positieve effecten van creativiteit).

Inspiratie tijdens een boswandeling

Ik ga graag naar het bos. Er is zo veel te zien wat me verrast. De manier waarop licht door de bladeren filtert of hoe een plotse regenbui het landschap volledig kan veranderen, het zijn momenten die ik probeer vast te leggen en mee te nemen in mijn eigen creatieve projecten. Denk maar eens aan waterdruppels aan een blad of de geur van regen na een langere periode van droogte. De natuur is veelzijdig en altijd in beweging. Het inspireert me om flexibel te blijven in mijn denken en open te staan voor nieuwe idee├źn.

Rust in de chaos

Mijn leven is best hectisch, en om me heen zie ik dat het voor heel veel mensen geldt. Het vinden van rust is een uitdaging. Voor mij is de natuur de perfecte toevluchtsoord. En dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn om de natuur te vinden. Denk aan je eigen tuin, een park in de stad of de planten langs een gracht of sloot. Er is zo veel te zien!

Kleurplaat bloemen met gaai

Ik vind de natuur is prachtig om naar te kijken. Van de patronen van een vlindervleugel tot de indrukwekkende uitzichten vanaf een bergtop, de schoonheid van de natuur is adembenemend. Het herinnert me eraan hoe belangrijk het is om af en toe stil te staan en gewoon te genieten van het moment. Door mijn ziekte (chronische migraine) kan ik lang niet zo veel op pad als ik zou willen, maar door het tekenen en schilderen ga ik toch op reis. Met potlood, pen en kwast op papier.

Ik geniet van elk lijntje dat ik zet en verwerk wat ik op dat moment zie. Zo maakte ik de tekening van de bloemen met de vlaamse gaai omdat de familie vlaamse gaai de hele dag in de tuin zit en nieuwsgierig door het raam naar binnen kijkt. Ik raap de mooie blauwe veertjes van het terras en teken de Vlaamse gaai met zwarte pen op papier. Natuurlijk ga ik deze ook schilderen, zodat ik de kaarten toe kan voegen aan het godinnenverrassingspakket of ze af kan laten drukken op een heerlijke deken voor de koudere dagen. Zo geniet ik van de natuur, ook als de tekening af is.

De natuur is voor mij meer dan alleen een plek buiten. Het is een essentieel deel van wie ik ben en hoe ik de wereld zie. Het inspireert, kalmeert en verrast mij op manieren die niets anders kan. Ik hoop dat iedereen de kans krijgt om diezelfde verbinding met de natuur te vinden en te ervaren hoe krachtig dat kan zijn. Hierbij in ieder geval mijn tekening met de vlaamse gaai, zodat ook jij die kunt uitprinten en inkleuren. Ik vind het leuk om te zien wat jij ermee gedaan hebt. Deel je hem met me, bijvoorbeeld in mijn facebookgroep van de tekening van de dag?

Veel plezier!
Esther van der Ham, auteur, illustrator en uitgever bij Droomvallei Uitgeverij

kleurplaat vlaamse gaai

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *