Creatieve tijd voor jezelf

vragen over creativiteit


(online) tekencursus
(online) kunstworkshops
VIP traject

kwekkertje maken

Kwekkertje maken

In dit blog leg ik uit hoe je het werkt: een kwekkertje maken. Ken je ze nog van vroeger, het kwekkertje? Ik weet niet of dit de officiële naam is, maar zo noemden wij ze vroeger altijd.

Omdat ik vaak lees dat het zo lastig is om tijd te maken voor dingen die je leuk vindt om te doen, wil ik dit hulpmiddel inzetten. Zo hoef je niet te kiezen, maar helpt het kwekkertje je daarbij.

Kwekkertje maken

Om het kwekkertje te maken heb je een vel papier nodig, vierkant of A4. In ieder geval niet te klein. Als je een A4 vel papier hebt, maken we er eerst een vierkant van. Dan heb je ook een schaar nodig. Wat vouwen en je kwekkertje is klaar. Met een stift, pen of potlood vul je dan de cijfers in en de acties. Uiteindelijk ziet de uitgevouwen versie er zo uit, maar je gebruikt het in de vouwversie. In de onderstaande video zie je de stappen, als je niet meer weet hoe je het moet maken.

kwekkertje maken

Jouw kwekkertje

Op jouw kwekkertje kan je acht ‘dingen’ toevoegen. Vroeger gebruikten we deze om te laten weten hoe we over een ander dachten. Dan stond er ‘mooi’, ‘lelijk’, ‘knap’ enz in. Het was af en toe niet al te aardig wat er tevoorschijn kwam. Dat doen we nu beter. Zet er acht dingen in waaruit je niet kan kiezen. Ik heb het in mijn voorbeeld gedaan voor activiteiten zoals lezen, schrijven, schilderen of tekenen.

Je kan natuurlijk meerdere kwekkertjes maken. Het is ook erg leuk om te doen met kinderen. Je kan ook een ander voor jou laten kwekken. Je zet het kwekkertje op je vingers met de punten dicht. Dan vertel je degene die gaat kwekken voor jou hoeveel keer dat moet, bijvoorbeeld vijf of tien keer. Meer zou ik niet doen, dan wordt het iets te veel bezigheidstherapie (tenzij dat je juist weer aanspreekt …).

Na het aantal keer kwekken, kies je uit de vier cijfers die op dat moment zichtbaar zijn één van de vier. Als je uit je hoofd begint te herkennen welke activiteit bij welk nummertje hoort, wordt het tijd voor een nieuwe kwekker. Natuurlijk kan je hem ook op gekleurd papier maken zoals een vouwblaadje. Versieringen aanbrengen is ook leuk. We gaan hier ook iets mee doen bij de tekening van de dag.

Ben jij al ingeschreven voor de leukste nieuwsbrief van Nederland? Zo nee, doe dat dan snel! Het kan hier.

2 gedachten over “Kwekkertje maken”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *