Creatieve tijd voor jezelf

vragen over creativiteit


(online) tekencursus
(online) kunstworkshops
VIP traject

kunstenaar Gaudi - mozaïek

Meer over de kunstenaar Gaudi

Voor de tekencursus ‘mijn creatieve jaar‘ verdiep ik me momenteel in de kunstenaar Gaudi. Eerder schreef ik al een blogje over hem waarin ik hem voorstelde. Vandaag ga ik wat dieper in op de achtergronden bij de vormgeving van zijn bouwwerken.

Kunstenaar Gaudi: natuurmens en tegen verspilling

Gaudi was een natuurmens, die probeerde zijn bouwwerken te integreren in de natuur waar mogelijk. In het park Güell in Barcelona is dat goed te zien. Het was van te voren een rotsachtige helling, die hij heeft getransformeerd tot een prachtig park. Dat deed hij niet alleen. Hij werkte samen met een groot team dat elkaar aanvulde. Alleen zou hij het niet gekund hebben, zei hij altijd. Dat spreekt mij erg aan, omdat ik ook erg van samenwerken houd, maar dat geheel terzijde.

Tegeltjes en mozaïek

Veel van de mozaïektegels zijn met de hand beschilderd. Dat is ook te zien aan het feit dat ze niet allemaal gelijk zijn. De catalaanse cultuur werd gebruikt bij de samenstelling van de tegeltjes. In de latere bouwwerken van Gaudi zijn ook Moorse invloeden terug te vinden. Onderstaande blauwe tegels zijn te vinden in Bellesgarde, de tegels met de Afrikaantjes in Casa Vicens, een huis dat hij ontwierp en lief bouwen voor een tegelfabrikant. Tijdens de online workshop voor het creatieve jaar zal ik daar nog meer over vertellen.

kunstenaar Gaudi - mozaïek
kunstenaar Gaudi - mozaïek

Nieuwsbrief

Wil jij op de hoogte blijven van de nieuwste updates en elke vrijdag leuke verrassingen ontvangen in je mailbox? Schrijf je dan in voor de leukste nieuwsbrief van Nederland!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *