Creatieve tijd voor jezelf

vragen over creativiteit


(online) tekencursus
(online) kunstworkshops
VIP traject

online tekenschool

Online Tekencursus: Judith Leyster

Ik ben bezig met de voorbereiding van de online tekencursus over Judith Leyster. Judith wie? Judith waarom? Dat zal ik je uitleggen.
In de elfde maand van mijn creatieve jaar staat zij centraal. Ik merkte dat er meest mannen aan bod kwamen: Van Gogh, Hundertwasser en Matisse, bijvoorbeeld.

Uiteraard zijn er ook een aantal vrouwelijke kunstenaars aan de orde geweest, zoals in maand 10 Frieda Kahlo (was erg leuk) en eerder al Rosina Wachtmeister. Wat een inspirerende kunstenaars, maar beiden niet uit Nederland afkomstig.

Dus ging ik op zoek naar een Nederlandse, vrouwelijke kunstenaar en kwam uit bij Judith Leyster. Ze is in 1609 geboren in Haarlem en was een van de eerste vrouwelijke Nederlandse meesterschilders. Wist je het niet? Ik ook niet. Daarom is mijn creatieve jaar zo leuk. Ik ontdek zo veel nieuws, en daarmee mijn cursisten ook. Echt een cadeautje!!

Meer over Judith Leyster

Mag ik u even voorstellen? Dit is Judith, in een zelfportret. Haar schilderstijl is barok. Ze was het achtste kind in een rij van negen en de dochter van een brouwer. Men denkt, door de stijl van haar schilderijen, dat ze een leerling was van Frans Hals. Het is zelfs zo dat een aantal van haar schilderijen onterecht aan hem zijn toegewezen.

Ze maakte veel portretten, stillevens en scenes uit het dagelijks leven. Ook zijn er bloemenschilderijen van haar hand bekend. In veel Nederlandse musea hangen haar schilderijen, bijvoorbeeld in het Rijksmuseum en in het Frans Hals museum.

online tekenschool

Online tekencursus

Hoe gaat we ons in de online tekencursus door Judith laten inspireren? Dat werkt zo. In de cursusomgeving staat een leuke planner met een aantal van haar schilderijen. Je maakt dan al een beetje kennis met Judith en met haar schilderstijl.
We onderzoeken wat ze schilderde, hoe en waarom.

In de online workshop, die je op 13 oktober 2021 live mee kan maken of anders terug kan kijken in de online leeromgeving, vertel ik meer over haar en laten we ons inspireren door één van haar schilderijen. Natuurlijk kies ik er een uit die te doen is, want het is wel fijn als het uiteindelijke resultaat naar je zin is.

Kan ik niet, denk je dan misschien. Jazeker wel. Dat kan jij ook. We gaan geen barok schilderij maken, maar wel laten ons inspireren door Judith. We onderzoeken wat zij schilderde en waarom ze dat deed en daarmee gaan we aan de gang.

Echt, jij kan het ook!

Judith was in de 17e eeuw erg vernieuwend. In haar portretten werkte ze met licht- en donker effecten en een losse penseelvoering. Je kan de streken dan ook goed zien in haar schilderijen. Toen ze eenmaal getrouwd was, maakte ze veel stillevens en natuurstudies, mogelijk onder een andere naam.

online tekenschool

Het creatieve jaar

De maand over Judith Leyster maakt deel uit van het creatieve jaar van Esthers creatieve school. Je kan ook eens een maandje proberen, bijvoorbeeld de maand over Rosina Wachtmeister. Het is fijn en ontspannend om creatief bezig te zijn. Probeer het zelf ook eens uit! Je bent van harte welkom. In de facebookgroep kan je altijd je vragen stellen, ook over de cursussen waarvan de live workshop al geweest is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *